finland parlament riksdag

Foto: Hteink.min, CC BY-SA 3.0

Utrikes

Intensiv finsk debatt om EU:s coronafond – kan stoppa stödpaketet

Publicerad 5/17/2021
Annons

EU:s coronafond på 7 500 miljarder kronor, som den svenska regeringen gick med på att skänka 150 miljarder kronor till, kan stoppas av Finland där man efter en flera dagar lång debatt fortfarande inte kommit fram till ett beslut.

Det var i slutet av mars riksdagen röstade ja till att skänka bort de svenska skattemiljarderna trots alla hål i den svenska välfärden och andra problem. Av de 7 500 miljarder kronorna ska hälften vara bidrag och hälften lån.

LÄS MER: Riksdagsminoritet drev igenom bidraget: 150 skattemiljarder till EU:s stödfond

Men som Samnytt rapporterade i slutet av april kan det bli Finland som sätter stopp för fonden. Stödpaketet måste ratificeras i EU:s alla nationella parlament för att träda i kraft. Det finska riksdagens grundlagsutskott har beslutat att landets deltagande måste godkännas med två tredjedelars majoritet i riksdagen.

LÄS MER: Finland kan sätta stopp för EU:s coronafond

Skulle Finland inte gå med på fonden kommer ett sådant beslut även att sätta stopp för EU:s långtidsbudget. Debatten i Helsingfors startade i tisdags förra veckan och omröstningen var planerad till dagen därpå, men så blev det inte. Vid 4-tiden på lördagsmorgonen satte den sista ledamoten punkt. Sebastian Tynkkynen tillhörande Sannfinländarna talade i åtta timmar.

Sannfinländarna befarar att Finland måste borga för lånen till länder i södra och östra Europa för lång tid framöver och man tror varken på regeringens eller EU-kommissionens löften om att det är en engångsföreteelse på grund av pandemin.

LÄS ÄVEN: Efter Sveriges 150 miljarder – Spanien inför fyradagarsvecka

Trots situationen verkar det som att omröstningen kommer att bli av i morgon tisdag.

– Men det är högst osannolikt att det blir ett nej till EU:s stödpaket. Men det är ändå en ganska spännande omröstning eftersom det kräver två tredjedelars majoritet, säger Dan Ekholm, ledarskribent på Vasabladet, till TT.

Sågas av professor

I en Twittertråd sågar den finländske professorn Toumas Malinen EU:s coronafond som han menar har väldigt lite med just corona att göra.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
630Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons