EU:s hot mot finansieringen av den tillträdande italienska regeringen visar att unionen är redo att underminera demokratin i landet. Det säger en EU-parlamentsledamot.

Inför det italienska valet i helgen sa EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att man har ”verktygen” för att hantera Italien om saker och ting går i en ”svår riktning”. Utspelet tros syfta på möjligheten att strypa EU-stöd ifall unionen anser att ett land anses bryta mot rättsstatsprincipen, liksom man nyligen gjort med Ungern och förklarat landet som en icke-demokrati.

LÄS ÄVEN: Stor seger för italienska högern – Meloni ny premiärminister

Nu kritiseras EU:s hot av Dr Gunnar Beck, en förtroendevald inom EU-parlamentet för Alternative für Deutschland. Han menar att det nu sår klart att EU är ”berett och villigt att undergräva det italienska folkets demokratiska val”, något han hävdar avslöjar blockets ”antidemokratiska karaktär”.

– Kommissionens ordförande von der Leyen begick en stor politisk tabbe när hon hotade Italien med rättsliga förfaranden och undanhållande av EU-medel i demokratins och rättsstatens namn, säger Beck till Breitbart Europe.

EU:s taktik med att attackera enskilda europeiska regeringar för uppfattad antidemokratisk aktivitet menar han i slutändan är hyckleri.

LÄS ÄVEN: Migranter strömmar in i Italien – valets hetaste ämne

I media påstås att Giorgia Meloni skulle vara fascist och någon slags arvtagare till diktatorn Benito Mussolini, anklagelser som förlöjligas inom Italien – bland annat av vänsterpolitiker som före detta premiärminister Matteo Renzi.

Frontalangrepp på Ungern

Nyligen förklarade EU Ungern som en icke-demokrati, vilket bland annat innebär att man kan dra in finansiellt stöd. Numera betecknar man landet som en ”hybridregim med parlamentariskt envälde”.

LÄS ÄVEN: Ungern slår tillbaka efter EU:s attack