Mello-profilen Sofie ”Zoë” Geiryd kontaktade Kalmar kommun och kritiserade att transaktivisterna Miss Busty och Miss Shameless Winehore anlitats för att läsa sagor för barn. Då polisanmäldes hon, enligt interna mejl som Samnytt tagit del av.

Det är 26 november förra året som Kalmar anlitar ”Miss Busty och Miss Shameless Winehore” för att bland annat läsa boken ”Conrads nya klänning” för barn som besöker stadens bibliotek. 6000 kronor plus moms kostar arrangemanget för skattebetalarna – en liten summa jämfört med vad andra kommuner betalat.

Liksom liknande uppträdanden med de båda transvestiterna möts satsningen av reaktioner. Det är inte alla som tycker att det är en god idé att bjuda in de båda aktivisterna, kända för sina sexualiserade framträdanden, för att uppträda för barn.

”Inte lämpliga för barn”

En av dem som reagerar är Mörbylångabon Sofie ”Zoë” Geiryd. Geiryd, som ställde upp i Melodifestivalen 2002 med ”Hollywood-do” och medverkat i TV-serien ”Livet på andra sidan”, är numera egenföretagare som säljer kristaller och healingprodukter. Hon har 19 000 följare på Facebook och beskriver sig där som en ”offentlig person”.

En vecka efter framträdandet ifrågasätter Geiryd beslutet att anlita de båda transvestiterna. Kritiken framförs i ett mejl till kommunens bibliotekschef Caroline Arvill.

”Vuxna får givetvis göra som de vill i sällskap med vuxna, om alla inblandade samtycker. Jag har absolut inget emot homosexuella, transpersoner osv. Men…”, skriver hon bland annat och tillägger: ”Dessa herrar är inte lämpliga för barn!!”

Faksimil

Polisanmäls

Bibliotekschefen skickar vidare Geiryds mejl, som hon uppfattar som obehagligt, till Miss Busty och Miss Shameless Winehore.

”Jag har inte läst texterna eller tittat på filmer, bilder, men spontant ser det ut att vara förtal, och det är därför jag skickar det vidare till er”, skriver hon.

De båda transaktivisterna svarar tre dagar senare att de kommer polisanmäla den kritiska kvinnan.

Faksimil

Samnytt har varit i kontakt med Sofie Geiryd. Hon dementerar att hon ska ha blivit anmäld, och tillbakavisar innehållet i de interna mejlen. ”Jag har inte polisanmälts och jag har inte anklagats för förtal”, skriver hon.

Hemliga identiteter

Miss Busty och Miss Shameless Winehore har de senaste åren anlitats av minst ett tiotal kommuner, främst i södra Sverige. Beloppen som betalats ut varierar. Halmstad kommun har exempelvis betalat ut 180 000 kronor plus moms till de båda aktivisterna för arrangemang under 2022 och våren 2023.

LÄS OCKSÅ: Sverigedemokrat vill förbjuda sagostunder med dragqueens för barn

Det är inte helt klarlagt vilka de båda männen bakom perukerna och allt smink är. De kommuner som anlitat dem har, i den mån de själva känner till vem de betalar ut pengar till, av tillsynes politiska skäl valt att hemligstämpla deras identiteter. Det är oklart om kommunerna har lagstöd för sitt agerande. En kommun hänvisar exempelvis till GDPR, andra kommuner maskar uppgifterna utan att uppge någon anledning.

Enligt Samnytts uppgifter är transvestiterna två homosexuella män, 51 och 46 år gamla, som sedan 2010 är gifta med varandra och bor i centrala Malmö. De kommer ursprungligen från Hörby respektive Halmstad.

”Illasinnade rykten”

Av mejlkorrespondens Samnytt tagit del av framgår även att bibliotekschefen i Kalmar vägrar tro att ”Miss Shameless Winehore”, som kommunen anlitat för att läsa sagor för barn, rekommenderat en ”erotisk ritbok”.

Hon tror att alltihop handlar om ”illasinnade rykten”, men efter att ha fått en fråga om boken från en reporter på Svenska Dagbladet börjar hon ifrågasätta om det kanske ligger något i uppgifterna. Hon mejlar därför de båda transvestiterna för råd.

Faksimil

LÄS ÄVEN: Dragqueen läser sagor för barn – tipsar om ”erotisk ritbok”

Samnytt har sökt Caroline Arvill samt Miss Busty och Miss Shameless Winehore.