Trots löften om skärpta gränskontroller är det fortfarande ofta fritt fram på Öresundsbron och intilliggande gränsövergångar. EU:s öppna inre gränser gör Sverige till ett smörgåsbord för internationella brottsnätverk som kan röra sig fritt inom unionen. Enligt en ny rapport från Noa, polisens nationella operativa avdelning, ligger dessa ligor bakom 90 procent av stölder av bilar, bildelar, båtmotorer och jordbruksmaskiner och 50 procent av bostadsinbrotten.

På grund av det geografiska läget är Skåne extra utsatt för ligornas härjningar.

– De kommer från Rumänien, Polen, Litauen och andra länder i det forna Östblocket, säger Petra Stenkula, chef för utredningsenheten inom polisen i region Syd.

LÄS ÄVEN: Stölder av båtmotorer fortsätter öka – utländska ligor bakom nästan alla brott

Enligt Stenkula är det viktigt att polisen vet vilka som rör sig i Sverige och att fungerande gränskontroller finns på plats. Den svenska polisen ska ha ett bra samarbete med sina polska kollegor men ibland kan lagstiftning och språksvårigheter sätta käppar i hjulet för samarbetet. Hon efterlyser samtidigt bättre verktyg för polisen i det brottsbekämpande arbetet, bland annat att straffskalan ses över och ny teknik.

Noa bedömer att denna typ av brottslighet kommer ligga kvar på samma nivå som idag eller öka i omfattning under de nästkommande två åren.

Inför EU-valet ligger brott- och terrorbekämpning och migration på andra respektive tredje plats på listan över väljarnas viktigaste frågor.