Webbplatsen ”Internet Archive Wayback Machine” är en ideell tjänst som har arkiverade kopior av ett stort antal webbplatser däribland nyhetsartiklar från år 1996 och framåt. Nu har Europol skickat över 550 krav mot webbplatsen att ta bort sidor som man anser är ”terroristpropaganda”. Internet Archive svarar att det är helt felaktiga anklagelser.

EU har tidigare i veckan presenterat en försmak av vad som kan komma att bli verklighet när man nästa vecka röstar om en ny förordning rörande terroristrelaterat material på internet. Enligt TechDirt är lagen ett aggressivt steg i riktning mot automatisk masscensur av internet.

Myndigheter inom EU ska kunna kräva att det man anser är ”terrorrelaterat innehåll” blir borttaget från internet inom en timme. Tidigare i veckan mottog webbplatsen Internet Archive ett sådant krav från vad man först trodde var Europols ’EU Internet Referral Unit’ (EU IRU), en enhet inom Europol som säger sig upptäcka och undersöka skadligt innehåll på internet och i sociala medier.

Senare har det visat sig att det är en fransk IRU-enhet som identifierat 550 sidor som man klassar som terroristrelaterat material. Men Internet Archive anser att anklagelserna är helt felaktiga och har i ett blogginlägg presenterat vad den franska enheten identifierar som terroristrelaterat innehåll:

https://archive.org/details/texts
https://archive.org/details/americana
https://archive.org/details/etree
https://archive.org/details/gutenberg
https://archive.org/details/smithsonian
https://archive.org/details/GratefulDead
https://archive.org/details/arxiv
https://archive.org/details/animationandcartoons
https://archive.org/details/television
https://archive.org/details/tvnews
https://archive.org/details/image
https://archive.org/details/software
https://archive.org/details/prelinger
https://archive.org/details/fedlink
https://archive.org/details/genealogy
https://archive.org/details/pubmed

Riskerar att blockeras
Om en webbplats inte följer upp och agerar på ett sådant här krav rörande terrorrelaterat innehåll inom en timme riskerar webbplatsen att hamna på internetleverantörernas (ISP) blocklista och därmed bli oåtkomlig för internetanvändare.

En talesperson för Internet Archive, Chris Butler, riktar kritik mot EU-regelverken och skriver frågande hur dessa ska tillgodose krav på yttrandefrihet om det är så här kraven ser ut.

– Det är inte möjligt för oss att granska sådana här krav med personal på en timme, skriver Butler.

”Politiker dödar internet”
I sociala medier är många kritiska till utvecklingen med EU:s nya internetlagar. En person skriver att ”politiker dödar internet”.

https://twitter.com/FranciscoLen3/status/1116485851805093888

LÄS ÄVEN: KLART: EU-parlamentet röstade ja till EU:s nya internetlagar – Kristina Winberg (SD): ”vi röstade nej”