butik varor mat

Foto: Tony Webster / CC BY-SA.

Inrikes

Intyg från föräldrar ska stoppa stölder i Ica-butik

Publicerad 3/9/2020
Annons

I Tibro har Ica-handlaren Ulrik Kjerstensson fått nog av flockar av skolungdomar som snattar energidryck, läsk, öl och godis på rasterna. Nu vill han att barn och ungdomar som kommer till butiken under skoltid har intyg från föräldrarna om att de får vara där.

– Det är gäng på tio till femton personer som kommer in här och stjäl under lunchen och på raster, och har butiken som en fritidsgård. Flera äldre pensionärer som handlar på dagtid vill inte vara i butiken för att det är så stökigt, säger Kjerstensson till GT och tillägger att man till slut tröttnar.

Sedan han tog över Ica Nära för ett år sedan har snattande skolungdomar hela tiden varit ett problem. Utöver att man stjäl ”allt som är sött” försvinner även en del öl.

Kjerstensson har nu vänt sig till kommunens skolchef Eva Gustavsson. Tillsammans ska de ha ett möte med en representant från Icahandlarnas förbund. Samtidigt vill han att minderåriga som kommer in i butiken ska ha ett intyg med godkännande från föräldrarna.

”Då vi har haft problem med stölder av framför allt energidryck och andra produkter som vi har åldersgräns på. Ser vi gärna att ni har intyg från förälder att i får vistas i butiken under skoltid”, står nu på en skylt i butiken.

Polisen inblandad

Enligt Eva Gustavsson är situationen oacceptabel och lovar att åtgärder är på gång.

– Jag har även kontaktat kommunens säkerhetssamordnare. Vi ska se hur vi tillsammans ska kunna jobba för att motverka detta. Kommunpolisen ska också få en roll i det här. Vi kommer att prata med dem.

Utbrett problem

Ulrik Kjerstensson är långt ifrån ensam. Lars Ilmoni, näringspolitisk strateg på Icahandlarnas förbund, berättar om en liknande situation över stora delar av landet.

– Vi har börjat jobba med trygghetsöverenskommelser, där vi tillsammans med kommun, polis och andra berörda sitter ner och pratar om hur det ser ut runt den aktuella butiken och vilka aktiva och konkreta åtgärder man kan göra, säger han.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons