Tiggare
Inrikes

Invånarna i Landskrona vill ha förbud mot hitrest tiggeri

Publicerad 7/23/2018
Annons

I Landskrona har frågan om tiggeriförbud tagits upp av både Sverigedemokraterna och Liberalerna. En färsk opinionsmätning visar att man har lokalbefolkningen med sig.

Det är Novus som på uppdrag av HD-Landskrona Posten utfört mätningen, vilken visar att en klar majoritet – 56 procent – är för ett lokalt tiggeriförbud.

Andelen som svarade nej var 33 procent.

Framför allt är det äldre i gruppen 50-64 som är för ett förbud, men även 65 och uppåt.

Av de som uppgett att de är SD-sympatisörer är 79 procent för ett förbud.

Medan kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (L) inte anser att tiggeri ska vara tillåtet, men ändå inte ser ett lokalt förbud som det bästa alternativet – utan hellre ett nationellt sådant, vill Stefan Olsson (SD) att det ska gå betydligt snabbare.

För två år sen motionerade SD om att utreda ett lokalt tiggeriförbud vilket man fick igenom. Sedan dess ligger den dock på is då man avvaktar domstolens avgörande i Vellinges fall.

– Torkild Strandberg vågar som vanligt inte ta steget fullt ut. Vi ville från början ha det som man föreslagit i Eskilstuna, att man skulle ha tillstånd för att tigga.

Hos Moderaterna säger man sig tagit ställning för ett förbud efter interna diskussioner, men betonar samtidigt att det inte är Landskronas viktigaste fråga att fokusera på.

Hos Socialdemokraterna ser man hellre ett nationellt förbud.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
840Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons