Skattebetalarna tvingas ta notan när nyanlända kvinnor i Småland får gratis körkortsutbildning på arabiska. Detta samtidigt som äldreboenden läggs ned.

Det är i Oskarshamn som kommunen kombinerar så kallad jobbcoachning med en körkortsutbildning på arabiska under projektnamnet ’Nu kör vi’ för att ”tolv kvinnor från Mellanöstern” ska hitta någon sorts sysselsättning, rapporterar SVT.

LÄS ÄVEN: Hemtjänstpersonal får körkort betalt: ”Svårt generellt att hitta kompetenta”

När statstelevisionen pratar med kvinnorna som deltar i körkortsutbildningen lägger de själva fokus på att körkortet innebär en frihet att kunna åka var de vill. Att det ska leda till arbete nämns sist och kortfattat.
Kommunen: ”Extra angeläget att hjälpa den här gruppen”

Oskarshamn har sett till att hämta in ytterligare finansiering för deras gräddfilssatsning. Länsstyrelsen kommer att bidra med 378 000 kronor för att de tolv kvinnorna ska lära sig att köra bil genom studier och övning på arabiska.

Pamela Campusano är etableringsvägledare vid arbetsmarknadsenheten i kommunen och hon poängterar vikten av att satsa på den här gruppen.

– Det vi har sett är att de nyanlända kvinnorna står längre från körkort och arbetsmarknaden. Därför känns det extra angeläget att hjälpa den här gruppen, säger Campusano.

Lägger ned flera äldreboenden

En nätgranskning visar att socialnämnden i Oskarshamn under den föregående mandatperioden tvingades att spara nära 50 miljoner kronor. De närmaste två åren ska socialnämnden i den S- och M-styrda kommunen återigen spara och nu landar siffran på 30 miljoner kronor.

I oktober meddelade socialnämnden att tre äldreboenden, två i Misterhult och ett i Oskarshamn, läggs ned. Anna-Lena Holm är tidigare sjuksköterska och hon kommenterade kommunens beslut kritiskt:

Trafikverket släpper filmserie på arabiska

Även Trafikverket arbetar med att anpassa sig efter nyanländas körkortsbehov. I maj lanserades en kampanj på arabiska för att informera om processen att ta körkort i Sverige. I serien klagar deltagarna över vädret i landet och benämner svenskar med det som många uppfattar som nedsättande uttrycket ’svennar’.


Skärmdump från Trafikverkets filmserie. Foto: Faksimil YouTube

LÄS ÄVEN: Trafikverket släpper filmserie på arabiska – ”Yalla körkort”