karen-undrar
Inrikes

Kräver undantag från rökförbud för vattenpipor – hotar med ökning av brott

Publicerad 2/28/2019
Annons

Att röka tobak i vattenpipa på lokal är en utbredd företeelse inom vissa utomvästliga invandrargrupper. Nu äventyras verksamheten när rökförbudet i offentliga miljöer utvidgas. De som driver vattenpipsverksamhet kräver därför undantag från lagen – alternativet för besökarna menar man är annars att ”hänga i centrum och göra dumheter”.

Opartiska SVT går nu ut och engagerar sig enskilt för den här gruppen rökare. SVT Nyheter-reportern Helin Pakdemir berättar i en artikel med tillhörande filminslag om hur verksamheten med vattenpipsrökning ”hotas” och att verksamhetsidkarna ”fått stort stöd” när de gått ut i sociala medier och protesterat.

I inslaget besöker Pakdemir en av de vattenpipslokaler som berörs och som drivs av Karen Harutyunyan. Han berättar att han gått ut på Facebook för att skapa opinion mot rökförbudet. Att det skulle gälla lika för alla i samhället och även omfatta tobaksrökning i vattenpipa säger han att ”väldigt många inte visste”.

Karen anser även själv att invandrare som röker vattenpipa ”är något helt annat” än det rökande som svenskar ägnar sig åt i form av exempelvis cigaretter. Han frågar också vad alla de som nu tillbringar sina dagar med att röka vattenpipa ska göra i stället.

Karen berättar att han själv tillbringade ”dag som natt” på den här sortens lokaler innan han öppnade eget i branschen. Det enda alternativet att sysselsätta sig med som han kan föreställa sig om vattenpipsrökning blir förbjudet är att ”göra som de andra ungdomarna – hänga i centrum och göra något dumt”, som att begå brott och använda droger.

I inslaget kommer ingen till tals som stödjer linjen att ett förbud bör gälla odiskriminerande lika för alla former av rökning – även vattenpipa.

Det utvidgade rökförbudet i offentliga miljöer innefattar även uteserveringar och träder i kraft den 1 juli.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
469Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons