Då statsepidemiolog Anders Tegnell gästade SVT Aktuellt på torsdagskvällen fick han bland annat frågan varför Sveriges dödstal under pandemin sticker ut så kraftigt jämfört med grannländerna. Förutom att peka ut Sveriges höga andel invandrare påstod Tegnell även att det är Sverige som står för det normala medan Norge och Finland utgör undantagen i Europa.

Att det är framför allt bland migranter smittan sprids har varit känt sedan tidigare. Redan då dödstalet precis hade passerat 1 000 stycken konstaterades att invandrare var överrepresenterade. Det har även handlat om äldreboenden där många invandrare utan någon närmare kunskap och erfarenhet arbetar.

LÄS ÄVEN: Information om corona på 26 språk i särskilt drabbade stadsdelar: ”En utmaning”

Med drygt 7 000 avlidna sticker Sverige inte bara ut i Norden men även Europa och världen. Enligt Tegnell är det i stället Norge och Finland, och till viss del Danmark, med sina låga dödstal som sticker ut medan Sverige liknar mer övriga europeiska länder.

Gles befolkning

Orsaken till denna skillnad menar Tegnell är att vissa länder är mer glesbefolkade än andra men även att de har förhållandevis små grupper av invandrare som varit väldigt drivande i att föra smittan vidare.

LÄS ÄVEN: Riskgrupper i ’utsatta’ områden erbjuds evakueringsboende

– Vi har alla ett ansvar. Alla gör vi vårt bästa för att det här ska ha så små effekter som möjligt i samhället precis som man kämpar i hela världen med olika förutsättningar för att klara det.