Alla utom en av de nio personer som anhållits för lördagskvällens väpnade uppgörelse i brottsutsatta Stockholmsförorten Flemingsberg där två små barn skottskadades har ett tidigare brottsligt förflutet. Minst fem av dem kan knytas till det invandrarkriminella Flemingsbergsnätverket.

Flemingsbergsnätverket har i likhet med det på senare tid ofta omnämnda Vårbynätverket i en närliggande förort under flera års tid ägnat sig åt grov organiserad kriminalitet och legat i väpnad fejd med andra kriminella grupperingar i regionen. Den senaste av de blodiga uppgörelserna ägde rum för bara ett par veckor sedan då en ledargestalt inom nätverket sköts ihjäl i närheten av en skola i Flemingsberg.

Män i åldrarna 17 till 29 år

De nio som nu sitter anhållna misstänkta för inblandningen i den eldstrid som ledde till att två lekande småbarn träffades av skott är män i åldrarna 17 till 29 år. Alla utom 17-åringen har domar på sig sedan tidigare för en lång rad brott av varierande slag.

En 27-årig man är tidigare dömd för narkotikabrott och brott mot knivlagen. En 18-årig man (*) är tidigare dömd för narkotikabrott och misshandel. En 25-årig man (*) är tidigare dömd för narkotikabrott. En 23-årig man är tidigare dömd för penningtvättbrott, försök till grov stöld, anstiftan försök till grov utpressning, misshandel och narkotikabrott.

En 21-årig man (*) är tidigare dömd för narkotikabrott och rattfylleri. En 20-årig man (*) är tidigare dömd för narkotikabrott. En 20-årig man (*) är tidigare dömd för våld mot tjänsteman, ohörsamhet mot ordningsmakten och mened. En 29-årig man är tidigare dömd för försök till grov utpressning, narkotikabrott och olaga frihetsberövande. En 17-årig yngling är inte tidigare dömd för brott.

Minst fem knutna till gängkriminellt nätverk

De av de anhållna som polisen säkert kan koppla till Flemingsbergsnätverket är markerade med en asterisk ovan. Senast på onsdag ska åklagare ta ställning till om de nu anhållna ska begäras häktade.

Allvarliga benskador

De två lekande barnen som träffades av kulor uppges vara syskon i förskole- och lågstadieåldern, 5 respektive 6 år gamla. De har åsamkats vad som beskrivs som allvarliga benskador. Om de kommer att bli återställda eller få men för livet är oklart, liksom hur det psykiska traumat av att ha blivit skjutna kommer att påverka dem.

Justitieministern uppmanas avgå

Flera ledande politiker har under söndagen varit ute i media och fördömt dådet. Inrikesminister Mikael Damberg (S) sade bland annat att ”de ansvariga ska lagföras”. Sverigedemokraterna har krävt att den som man ser som ytterst ansvarig, justitieminister Morgan Johanssons (S), avgår.