Många asylinvandrare, i synnerhet kvinnor, kan inte cykla. Det gäller såväl nyanlända som de som bott i Sverige i många år. I halländska Andersberg har nätverket ’Kvinnor på onsdag’ beslutat råda bot på detta och därför med skattepengar från ’Skolan mitt i byn’ och studieförbundet NBV dragit igång en cykelskola för kvinnliga migranter.

I bostadsområden landet runt är det sedan länge en vanlig syn att se vuxna springa efter en vinglig cykel med händerna på pakethållaren. I allmänhet har det då varit en liten knatte i lågstadieålder som sitter på sadeln. Men tiderna förändras. I Andersberg är det nu i stället vuxna invandrarkvinnor som får hjälp att ta sina första osäkra tramptag.

– Jag vill att lära mig cykla. I Sverige det är viktigt att man kan cykla, förklarar Ghada Saleh på bruten svenska med cykelhjälmen nedtryckt över den muslimska slöjan.

Och hon får medhåll från Linda Törner, ledare för ett nätverk som kallar sig ’Kvinnor på onsdag’. Hon och hennes svenska väninnor är i full färd att lära Ghada och andra invandrarkvinnor hur man håller balansen på en cykel när SVT kommer på besök för att rapportera om initiativet.

Linda berättar för SVT att kvinnor i många lågutvecklade länder med en misogyn kultur och religion inte tillåts lära sig cykla och spricker upp i ett stort leende när hon redogör för hur underbart det känns att få se dessa kvinnor nu cykla i full frihet.

Ska leda till jobb och inkludering
Enligt Linda har cykelskolan också andra fördelar. Hon hoppas att initiativet ska leda till att fler invandrarkvinnor får jobb eftersom nästan ingen av dem har körkort. Dessutom ser hon cykeln som en viktig komponent för att invandrare ska inkluderas i samhället.

– I vissa jobb, vården till exempel, så krävs det att man kan förflytta sig från en plats till en annan, förklarar Linda Törner för SVT:s reporter.

Har även startat simskola
Cykelskolan är inte det enda initiativet som Linda och hennes väninnor i ’Kvinnor på onsdag’ dragit igång. På förmiddagarna anordnar man även simskola eftersom få av invandrarkvinnorna är simkunniga. Det framgår inte om detta sker på särskilda könssegregerade badtider med möjlighet att använda så kallad burkini.

Bilder: Faksimil SVT.