I ett brev som läckt ut till media från det franska inrikesministeriet instrueras ansvariga myndigheter att inte upprätthålla samma hårda karantänregler i de problemtyngda invandrardominerade bostadsområdena som övriga fransmän måste iaktta. Skälet är att man vill undvika upplopp bland migranterna.

Det är magasinet Le Canard Enchaine som kommit över och publicerat intern kommunikation från regeringskansliet. Uppgifterna vidarebefordras av bland annat amerikanska Summit News. I brevet står bland annat: ”Det är inte en prioritet att upprätthålla nedstängning i vissa områden och att stoppa folksamlingar.”

I ett likaså läckt relaterat videokonferenssamtal hörs en av inrikesministerns högre tjänstemän förklara för övriga medarbetare att ett strikt upprätthållande av gällande begränsningar av rörelsefriheten och nedstängning av butiker i Frankrikes ökända förorter är förenat med risker för våldsam social oro.

En ansvarig regional tjänsteman som deltog i samtalet höll med om att affärsrörelser som stängts ned i andra delar av Frankrike bör tillåtas hålla öppet i fattigare områden som ett sätt att bibehålla det sociala lugnet.

Bakgrunden uppges vara att polisen redan innan dessa riktlinjer infördes har mötts med våldsam fientlighet i sitt arbete att upprätthålla lag och ordning i de invandrardominerande områdena och att de försök som nu görs för att se till att de coronarelaterade reglerna följs här också resulterat i aggressivitet. Klippet nedan uppges skildra ett exempel på detta.

I likhet med motsvarande ’utsatta’ områden i Sverige attackeras även ambulanser och räddningstjänstens fordon när de besöker de franska förorterna i tjänsten. Där som här anläggs bränder i syfte att locka till sig utryckningsfordon som man sedan kan attackera.

Följande klipp uppges dokumentera hur migranter reagerar på polisens försök att upprätthålla karantänregler med att klättra upp och hoppa på polisfordonet.

Enligt bland annat Breitbart är det inte bara i de franska förorterna utan också i invandrartäta områden i många andra europeiska länder som invånarna inte respekterar de riktlinjer som införts för att hindra spridning av coronaviruset och där polisen stöter på våldsamt motstånd när man försöker upprätthålla reglerna.

Polisen i migrantområdet Seine-Saint-Denis i Paris uppger att ett överväldigande antal personer vägrar att hålla sig inomhus. Enligt en polischef är det omöjligt att upprätthålla reglerna här beroende på migranternas sätt att leva.

– Vi ger inte upp. Men vi vet också var dessa människor bor och hur de lever. Strikt distansering är helt enkelt omöjligt för dem, förklarade ett polisbefäl.

Stor smittspridning i svenska invandrarområden

Även i Sverige rapporteras särskilt hög smittspridning i invandrardominerade områden som de på Järvafältet i Stockholm. Dödstalen har också varit höga här, särskilt bland somalier. Vissa menar att det beror på att de boende i områdena inte fått eller förstått den information som förmedlats om hur man ska skydda sig mot coronaviruset.

Den förklaringen tillbakavisas dock inifrån områdena. I stället menar man att folk i dessa förorter väljer att strunta i riktlinjerna, men hävdar samtidigt att det inte är unikt för invandrare utan något som även svenskar på andra håll gör.