khan phillips

Mart Helme (t.v.) och Kaja Kallas. Foto: DJ Sturm/Stinneloo

Utrikes

Invandrings- och EU-kritiskt parti ökade kraftigt i estniska valet

Publicerad 3/4/2019
Annons

Efter att rösterna var räknade i det estniska valet igår stod det klart att det nationalkonservativa partiet Ekre ökat kraftigt. De gick från 8,1 till 17,8 procent och ökade därmed sina mandat med 12.

Det marknadsliberala Reformpartiet vann dock valet med 28,8 procent av rösterna. Därmed väntas partiledaren Kaja Vallas bli landets premiärminister, landets första kvinnliga.

Det socialliberala Centerpartiet fick på 23 procent. I regeringskoalitionen ingår också det konservativa Isamaa som fick 11,4 procent samt Socialdemokraterna på 9,8 procent.

Även efter valet 2015 blev Reformpartiet störst men fick efter en misstroendeomröstning gå i opposition på grund av bland annat dålig hantering av invandringsfrågan.

Svåra regeringsförhandlingar väntas
Alla partier ska ha uteslutit att regera tillsammans med Ekre, som leds av Mart Helme, vilket kan innebära en koalition mellan Centerpartiet, med Jüri Ratas som partiledare, och Reformpartiet. De har inte styrt tillsammans sedan 2003.

Båda partierna är ekonomiskt konservativa, men Centern vill göra Estlands skattesystem mer progressivt, medan Reformpartiet har hållit fast vid en företagarvänlig reformpolitik med bland annat platt skatt, länge en hörnsten i Estland ekonomi.

Kallas uteslöt inte heller ett samarbete med Centern.

– Vi håller alla möjligheter öppna för en koalition, ska hon ha sagt enligt Reuters.

Ekres väljarbas återfinns utanför huvudstaden, där deras invandringskritiska politik slog an hos väljarna med ökat stöd redan 2015, ett stöd som hållit i sig.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1248”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons