Adnreas Kalbitz, AfD i Brandenburg. Foto: Professusductus (CC 4.0)

Invandringskritiska AfD ökade starkt i två lokalval

42 Shares

För två dagar sedan hölls val i två delstater i östra Tyskland, Saxony och Brandenburg. I båda valen gick invandringskritiska AfD starkt framåt. I Saxony nästan tredubblades partiet och i Brandburg blev det nära en dubblering.

I Saxony, där anti islam-rörelsen Pegida föddes, fick AfD 27,5 procent, upp från 9,7 procent för fem år sedan. I Brandenburg vann de 23,5 procent, upp från 12,2 procent, rapporterar the Local.

Största parti i Saxony blev dock Merkels CDU som fick mellan 32 och 33 procent, men det är en minskning från 2014 då de fick 40 procent. I Brandenburg lyckades Socialdemokraterna vinna med 27 procent, samtidigt en minskning dock från 31,9 procent år 2014.

AfD:s ledare, Alexander Gauland, sa att ”vi är nöjda i Brandenburg liksom i Saxony” där hans parti ”straffade” Merkels konservativa. Han erkände också att ”ja, vi är ännu inte den starkaste…vi jobbar på det”

Samtidigt har alla andra partier sagt nej till att samarbeta med AfD.

Utöver invandring har AfD även profilerat sig för att vara emot stängning av kolgruvor i området och för att minska de stora skillnader som fortfarande består mellan före detta Öst- och Västtyskland.

42 Shares

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.