Kurz och Strache 74663
Utrikes

Invandringskritiska FPÖ bildar regering med de konservativa i Österrike

Publicerad 12/16/2017
Annons

➤ Österrikes president har godkänt en koalition mellan det konservativa Folkpartiet och invandringskritiska FPÖ. Uppgörelsen innebär att Österrike blir det enda land i västra Europa som har ett invandrings- och EU-kritiskt parti i regeringsställning.

Tidigare regerade de två partierna tillsammans mellan 2000 och 2005, då under förre och numera avlidne FPÖ-partiledaren Jörg Haider. Sedan 2005 är Heinz-Christian Strache partiledare. 31-årige Sebastian Kurz, partiledare för österrikiska Folkpartiet, blir samtidigt världens yngsta statsledare.

Inga detaljer om regeringsprogrammet har ännu presenterats men flera viktiga ministerroller förväntas ges till FPÖ som en del i uppgörelsen.

President Alexander Van der Bellen gav grönt ljus till regeringsbildningen på lördagens morgon. Han sa att den nya regeringen försäkrade honom både om en EU-vänlig hållning och ett fortsatt åtagande att upprätthålla den europeiska konventionen om mänskliga rättigheter.

Valkampanjen har dominerats av migrationskrisen, något som FPÖ kampanjat länge om. Kurz lockade i valet konservativa och invandringskritiska röster genom löften om att stänga ner migrantrutterna till Europa, minska bidragen till nyanlända immigranter och helt stoppa dem under de fem första åren i Österrike. Kurz lovade samtidigt att det ska bli en EU-vänlig regering, trots FPÖ:s EU-kritiska hållning.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1145”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons