För bara några dagar sedan rapporterades om hur Sannfinländarna gjort stora framsteg i opinionen. Nu bekräftas deras framgångar i en ny opinionsundersökning som ger dem en ledning på sex procentenheter.

I Yles färska partimätning leder Sannfinländarna med 24,3 procent jämfört med Samlingspartiets 18,6%. Mer än 10 procent bakom ligger socialdemokratiska SDP på 13,2 procent.

Enligt Tuomo Turja på Taloustukimus som gjort undersökningen, lockar Sannfinländarna till sig anhängare från regeringspartierna.

– Partiet får anhängare från SDP och Centern, och de som tidigare inte kunnat säga vem de skulle rösta på. Alltså det gäng som inte är särskilt insatta i politiken, säger Turja till Yle.

Senast Sannfinländarna hade ett så här stort stöd var sommaren 2011.

Regeringskris i Finland

Just nu pågår en regeringskris där den finländske statsministern avgick för två dagar sedan. Den politiska krisen i Finland bottnar i en arbetskonflikt vid det finska postverket Posti. Även ansvarig minister Sirpa Paatero (SDP) avgick under förra veckan. Hon hade försvarat postens hantering av paketsorterarna.

Det var efter att finska Centerpartiet meddelat statsminister att de inte längre har förtroende för honom som han avgick.

– Alla regeringspartier hade förtroende för mig förutom Centern. När jag fick svar om varför de inte har förtroende för mig i dag fattade jag ett beslut om att avgå, säger Antti Rinne på en presskonferens efteråt.

Men regeringsturbulensen syns inte så mycket på mätningen som gjordes, där socialdemokraterna minskar med bara 0,7 procent. Detta kan bero på att endast en sjättedel av undersökningen gjordes under måndagen och tisdagen denna vecka.