Utrikes

Invandringskritiska Vox går fram i spanskt regionalval

Publicerad 12/3/2018
Annons

I regionen Andalusien i södra Spanien hölls regionalval under söndagen och den stora vinnaren blev det invandringskritiska partiet Vox. – I dag har vi fått nyckeln till San Telmo för att kasta ut den socialistiska korruptionen, säger partiledaren Santiago Abascal.

Socialistpartiet PSOE är den stora förloraren som tappar från 47 till 33 av de totalt 109 mandaten i regionen. Vänsteralliansen mellan PSOE och Podemos andalusiska gren, AA, får ingen egen majoritet när AA backar till 17 mandat.

Det öppnar nu upp möjligheter för högerpartier att samarbeta och att ta makten. Partido Popular (PP) med 26 mandat, högerliberala Ciudadanos med 21 mandat och invandrings- och EU-kritiska Vox med 12 mandat når tillsammans egen majoritet.

Under söndagen talade partiledaren Santiago Abascal till sina väljare som han menar är missnöjda med de traditionella högerpartiernas arbete och retorik.

– Tack till de 400 000 andalusier som systematiskt har blivit förolämpade i denna valrörelse, sa Abascal.

Vox-ledaren glädjer sig över partiets förtroende bland väljarna. Redan under söndagen gjorde Abascal klart för väljarna vad som väntar landets mest folkrika region.

– I dag har vi fått nyckeln till San Telmo för att kasta ut den socialistiska korruptionen, sa Abascal.

Lag och ordning

Det invandring-, islam- och EU-kritiska partiet Vox bildades kring årsskiftet 2013–2014. Partiet önskar en starkare stat och under kampanjen har den amerikanska presidenten Donald Trumps välkända ord ”Gör Amerika stort igen” omvandlats till ”Gör Spanien stort igen”.

Rörelsen leds av basken Santiago Abascal som har sina politiska rötter i konservativa Partido Popular (PP). Det är ingen slump att Abascal lockar flest väljare från just Partido Popular och även högerpartiet Ciudadanos. Vidare är partiet kritiskt till Kataloniens försök till självständighetssträvan. Enligt Vox ska den spanska staten hålla ihop och ledas av spansk patriotism.

– Deras budskap är väldigt standardiserad ytterhöger. De vill ha lag och ordning och är emot invandring, säger politikanalytikern José Fernández-Albertos på tankesmedjan CSIC till BBC.

Utsatta för migrantbåtar

Regionen Andalusien med sina 8,4 miljoner invånare är en kustregion som kontinuerligt drabbas av afrikanska migrantbåtar som stormar kusten. Spanien har blivit ett attraktivt mål för migranterna sedan Italien nyligen förstärkt sitt gränsskydd och stängt av båtvägen.

LÄS MER: Video: Våldsamt då 600 migranter stormade spanska gränsen i Marocko

LÄS MER: Mer än 100 migranter stormade spansk enklav

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons