48-årige irakiske invandraren Salwan Najem har beviljats tillstånd av polisen i Stockholm att genomföra en protest mot islam som innefattar att ett exemplar av Koranen eldas upp.

Nejem har tidigare kamperat ihop med en annan migrant och landsman, Salwan Momika, vid koranbränningar som utlöst ett omfattande muslimskt våld i delar av omvärlden. Den senare hade begärt tillstånd för tre nya manifestationer men har sedermera återkallat dem. Nu genomför Najem i stället minst en sådan aktion på egen hand.

LÄS MER: Koranbrännare om regeringens förbudsplaner: ”Då blir Sverige som Afghanistan”

Protesten mot islam är planerad och tillståndgiven att genomföras den 14 augusti på Mynttorget i centrala Stockholm. Aktionen väntas i likhet med de tidigare leda till våldsamma muslimska reaktioner mot Sverige.

Samnytt har tidigare intervjuat Najem, som anser att islam och dess rättesnöre Koranen utgör ett hot mot Sverige. Han anser att ett förbud mot koranbränning i Sverige skulle innebära ett steg i riktning mot det afghanska talibanstyret.

Najem invandrade till Sverige 1998 och blev svensk medborgare 2005. Han kan därför inte stoppas med samma medel som nu prövas mot kollegan Momika, som endast har ett temporärt uppehållstillstånd i Sverige. Bakom de försöken ligger bland annat en svensk jurist, Nathalie Larsson, som konverterat till islam.

LÄS MER: Konvertiten Nathalie, 30, försöker få Salwan Momika utvisad till Irak