Tre irakiska män som åtalats för att ha gruppvåldtagit en 14-årig flicka våren 2011 frias av Malmö tingsrätt. Domstolen menar att det inte är klarlagt att de tre männen visste att flickan var under 15 år.

Det är i april 2011 som en 14-årig flicka anmäler att hon efter en festkväll och kraftigt alkoholpåverkad blivit gruppvåldtagen av tre män på Ribersborgsstranden i Malmö. Polisen lyckas emellertid inte få tag på gärningsmännen, och ärendet avskrivs senare samma år.

Spermabevis

Nästan tolv år senare, i början av 2023, får emellertid polisens tekniker DNA-träff på en 31-årig tvåbarnspappa i Malmö. Det är hans sperma som finns i trosorna som den 14-åriga flickan hade på sig när hon våldtogs.

LÄS ÄVEN: Irakier gruppvåldtog 14-årig flicka för tolv år sedan – nu åtalas de

Mannen grips och häktas. Ett par månader senare lyckas polisen även få tag på de andra två männen som förgrep sig på flickan 2011. Även de grips och häktas.

Alla tre gripna kommer från Irak och var nyanlända i Sverige i april 2011. Numera har alla tre svenska medborgarskap.

Frias av enig domstol

I maj i år åtalas de tre männen för grov våldtäkt mot barn. Under tisdagen frias emellertid trion av en enig Malmö tingsrätt.

”Det är styrkt att de tilltalade var och en har genomfört samlag, eller sexuella handlingar jämförliga med samlag, med målsäganden”, skriver domstolen i sin dom som fortsätter:

”Däremot är det inte ställt bortom rimligt tvivel att de har haft uppsåt till att målsägandens var under 15 år eller att de har haft skälig anledning att anta att så var fallet. Eftersom tingsrätten inte heller har funnit det styrkt att gärningarna har genomförts med våld eller att målsäganden befunnit sig i ett hjälplöst tillstånd ska de tilltalade frikännas.”

LÄS MER: Gruppvåldtog 14-årig flicka – sedan blev de svenska medborgare