En 28-årig man med irakiskt medborgarskap har på sannolika skäl häktats för ett mord i Björneborg. Kvinnan ska ha blivit halshuggen genom att hennes nacke helt eller delvis skurits av.

Det är Ålands Nyheter som skriver om händelsen som först rapporterades av tidningen Satakunnan Kansa. Det var när räddningstjänsten ryckte ut på ett brandlarm till lägenhetsområdet Östra Esplanaden i centrala Björneborg som mordet upptäcktes, morgonen den 16:de september.

Polisen hittade då liket av den medelålders finska kvinna som stod som ägare på lägenheten men drog snabbt slutsatsen att hon inte dött av branden. Själva branden hade slocknat av sig själv.

– Jag kan säga så mycket att gärningen undersöks som mord, på grund av handlingens synnerligen brutala karaktär, sade kriminalkommissarie Erik Salonsaari till Ilta-Sanomat.

– Dessa personer kände varandra, fortsatte Salonsaari.

Branden misstänks ha varit anlagd, men det är oklart om den häktade mannen misstänks för den också.

Hade uppehållstillstånd
En man född år 1990 greps några dagar senare, misstänkt för mordet. Han är irakisk medborgare med okänd adress och under gripandet fick mannen tolkning på arabiska.

Enligt Satakunnan Kansa har flera källor vittnat om att kvinnan blivit halshuggen genom att hennes nacke helt eller delvis skurits av. Initialt greps flera andra personer men de släpptes sedan och är inte längre misstänkta.

Polisen ber nu om tips från allmänheten om en röd Nissan Almera, årsmodell 2000, med registernummer IAF-186. Bilen har hittats men polisen misstänker att den varit inblandad i gärningen och letar nu mer info om den.