En irakisk migrant står åtalad i Finland efter att ha försökt hugga ihjäl sin tidigare fru. Motivet bakom mordförsöket är att mannens heder ska ha kränkts genom att hon umgicks med andra män.

Det var den andra oktober förra året som en man utförde en knivattack på yrkesskolan Vamia i staden Vasa i Finland. En kvinna skadades allvarligt men överlevde, rapporterar HBL.

Nu har Österbottens tingsrätt åtalat en 48-årig irakisk migrant för olaga hot och mordförsök på en 40-årig irakisk kvinna. De båda personerna studerade vid skolan och invandrade tillsammans till Finland år 2015.

Enligt åklagare Kreetta Mäki-Kahra är kvinnan hans tidigare fru och händelsen ”ett klart försök till mord. Det var i förväg planerat och dessutom utfört på ett rått sätt”.

LÄS ÄVEN: Finlands regering föreslår upphävda medborgarskap efter våldtäktsvåg – ”Måste bekämpa ondskan”

Under polisutredningen har det framkommit uppgifter om att mannen upplevde sig kränkt när kvinnan umgicks med andra män. Det menar han har tvingat fram handlingen att försöka mörda kvinnan.

– Motivet till dådet var att den åtalade mannen hade en uppfattning om att han kunde rädda sitt rykte och anseende genom att mörda sin ex-fru, säger, Mäki-Kahraenligt.

Den irakiska kvinnan kräver 18 000 euro (185 000 kronor) i skadestånd.

LÄS ÄVEN: Afghanska och irakiska män dominerar sexualbrottsstatistiken i Finland