Iraks tidigare försvarsminister, 53-årige Najah al-Shammari, avslöjades som bidragstagare i Sverige samtidigt som han lyfte full lön i hemlandet Irak. Åklagarmyndigheten utredde honom för flera brott men meddelar att utredningen är nedlagd. Försvarsministern har sedan dess passat på att att återvandra till Sverige.

Det var förra året som det uppmärksammades att Iraks dåvarande försvarsminister var både svensk och irakisk medborgare. Vid sidan om regeringsarbetet i Irak erhöll al-Shammari och hans hustru även barn- och bostadsbidrag i Sverige.

LÄS ÄVEN: Iraks försvarsminister åtalades i Sverige – folkbokförd och sjukskriven i Stockholm

Åklagare kan inte styrka bidragsbrott

Det framgick av offentliga handlingar att familjen erhållit bidrag från svenska skattebetalare i flera år. På torsdagen rapporterade Expressen att utredningen rörande grovt bidragsbrott mot Försäkringskassan är nedlagd på samtliga punkter eftersom att det inte går att bevisa att paret har gjort sig skyldig till brott.

Måns Björklund är vice chefsåklagare vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet. Han berättar att det är kammaråklagare Neela Frisell som fattat beslut att lägga ned utredningen. Frisell är inte tillgänglig för frågor eftersom hon för tillfället är på semester.

Återvandrade till Sverige

Familjen har enligt uppgifter till tidningen sedan ett par månader tillbaka återvänt till Sverige. Skatteverket i Stockholm bekräftar att al-Shammari den 30 juni besökte deras kontor i Solna och för att registrera återvandring.

Najah al-Shammari invandrade till Sverige 2009 och erhöll permanent uppehållstillstånd 2011. Hans fru och sex barn invandrade därefter till Sverige och år 2015 erhöll Najah svenskt medborgarskap.

LÄS ÄVEN: UPPGIFTER: Irakiske försvarsministern folkbokförd i Sverige – får bidrag från försäkringskassan

authorimage