Hängning

Hängning i Iran. Faksimil Facebook.

Utrikes

Iran avrättar en kvinna i månaden – 25-åriga Noushin senaste kvinnan att hängas

Publicerad 12/27/2018
Annons

Strax innan jul avrättades 25-åriga Noushin i Iran sedan hon dödat en man som sexuellt utnyttjat henne tillsammans med andra män. Avrättningen verkställdes genom hängning. Sedan president Hassan Rouhani tillträdde för snart sex år sedan har i snitt en kvinna i månaden avrättats i det shariastyrda landet. Sveriges ”feministiska regering” kritiseras för stöd till iranska regimen.

Avrättningen uppges ha ägt rum den 22 december. Det framgår inte var i landet den verkställdes. Hängningen rapporteras i iransk regimmedia (ROKNA 2018-12-22) som även intervjuade Noushin strax innan hon avrättades.

Brottsrubriceringen var mord. En man hade lovat att gifta sig med Noushin. Det löftet höll han inte. Istället ska mannen ha utnyttjat situationen och utsatt Noushin för sexuella övergrepp. I samband med dessa tvingades Noushin även till sex med andra män.

Övergreppen ska ha pågått i en månads tid. Därefter bestämde sig Noushin slutligen för att göra motstånd, något som utmynnade i att mannen dog.

Regeringen hjälper inte
Kvinnor som utsätts för våld i hemmet får inget stöd i Iran. Om en misshandlande man dödas i samband med att kvinnan gör motstånd doms hon för mord, där den vanligaste påföljden är dödsstraff, skriver organisationen National Council of Resistance of Iran, NCRI.

En annan kvinna som omnämns som Reyhaneh Jabbari, utsattes för våldtäkt av en tjänsteman inom underrättelsetjänsten. Kvinnan avrättades den 25 oktober 2014 efter att ha suttit fängslad i sju år. Orsaken var även där att kvinnan hade försvarat sig själv vid våldtäkten.

Fler kvinnor inväntar döden
Enligt NCRI väntar ett flertal kvinnor i fängelset Qarchak i norra Iran på att få sitt dödsstraff verkställt. Det som är gemensamt för kvinnorna är att de har använt självförsvar mot våld och sexuella övergrepp. Sedan den sittande presidenten Hassan Rouhani tillträdde den 3 augusti 2013 uppges 86 kvinnor ha avrättats i landet, rapporterar NCRI. Det är i snitt en kvinna i månaden

I videoklippet nedanför syns hur en offentlig hängning genomförs i Iran. OBS! Grafiska bilder.

Utrikesminister Wallström kritiseras
Strax innan juluppehållet kritiserades utrikesminister Margot Wallström i sociala medier för att ha genomfört ett hemligt möte med en minister från regimen i Iran. På Utrikesdepartementets hemsida publicerades ingen information om besöket. Däremot visade den den iranska nyhetsbyrån IRNA en bild från mötet.

Inte första gången
Sveriges så kallade feministiska regering, som deklarerat kvinnors rättigheter och jämställdhet som sina hjärtefrågor, har även tidigare kritiserats för att böja sig för regimen i Iran istället för att stå upp för kvinnorna i landet.

På nedanstående och tidigare uppmärksammade bild syns statsminister Stefan Löfven och Irans president Hassan Rouhani hälsa alternativt inspektera de svenska kvinnliga ministrarna som är täckta i slöja och går på led. Bilderna från Iran väckte även reaktioner utomlands – bland annat i grannlandet Norge.

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
826Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons