Tysk polis och åklagare har gripit en iransk medborgare som misstänks ha förberett ett islamistiskt terrordåd med ricin och cyanid. Det är ännu inte bestämt om han kommer att ställas inför en domare.

Den 32-årige mannen greps av polis i den västtyska delstaten Nordrhein-Westfalen under natten mot söndagen. Han ska ha förberett en ”islamistiskt motiverad attack”, sade polis och åklagare i ett gemensamt pressmeddelande på söndagen. Enligt tyska Bild åkte polisen till platsen i brandbilar för att inte avslöja det planerade tillslaget och ge gärningsmännen chans att fly.

Mannen ”misstänks för att ha förberett ett allvarligt våldsdåd som äventyrar staten genom att skaffa cyanid och ricin för att begå en islamistiskt motiverad attack”, rapporterar Deutsche Welle. Om han döms för brottet kan han få fängelse i upp till 10 år.

Ricin är ett väldigt giftigt ämne som är klassat som ett biologiskt vapen.

Sökte efter giftiga ämnen

Enligt ett pressmeddelande från polisen i Munster, polisen i Recklinghausen och åklagarmyndigheten i Düsseldorf genomsöktes en bostad i staden Castrop-Rauxel i Ruhr-regionen efter ”giftiga ämnen”.

Polisen hade på sig skyddsutrustning när de undersökte 32-åringens hem – och kunde säkra bevismaterial.

Tillslaget mot mannen kunde ske efter att tysk polis fått tips från utländsk underrättelsetjänst om risken för ett förestående terrordåd med en kemisk bomb. Ytterligare en man greps i räden – men vad han är misstänkt för är i nuläget okänt.

LÄS ÄVEN: Minst 70% av gripna efter nyårsupplopp är migranter