Natten mot lördagen skakades Norge av ett terrordåd när en iranier öppnade eld mot en gaybar i Oslo. Två personer sköts ihjäl och 21 personer skadades. Polisen utreder dådet som bland annat terror men åklagaren tydliggör att det kan handla om ”psykisk sjukdom”.

Det var vid klockan 01.14 som polisen mottog larm om skottlossning mot London pub i centrala Oslo. En 42-årig man greps på platsen misstänkt för skjutningen.

Mannen är född i Iran och har norskt medborgarskap. Vidare är han sedan tidigare känd av norska säkerhetstjänsten PST, rapporterar NRK.

Norska säkerhetstjänsten bedömer skjutningen som en ”extrem islamistisk terrorhandling” och har under eftermiddagen höjt terrornivån.

Skrek ”Allahu akbar”

Tormod Bakke Johnsen berättar för Dagbladet att terroristen skrek ”Allau akbar” innan han avlossade skotten.

– När jag passerar honom, bara några meter ifrån, drar han upp ett skjutvapen och ropar ”Allahu akbar” och börjar skjuta, säger Johnsen.

Vidare rapporterar norsk media att terroristen kommer från den kurdiska delen av Iran och invandrade till Norge som flykting där han sedan erhållit medborgarskap.

Misstänker ”psykisk sjukdom”

Åklagare Christian Hatlo berättar på en pressträff att iraniern är misstänkt för mord, mordförsök och terrorbrott. Han tillägger att mannen kan ha en psykisk sjukdom och att polisen även arbetar efter den teorin.

– Vi måste gå igenom hans sjukdomshistoria, om han har någon, men det är vi inte bekanta med nu, säger Hatlo.

SVT mörkar terroristens bakgrund

När statstelevisionen rapporterar om händelsen undanhåller den skattefinansierade public service-aktören att misstänkt gärningsman har invandrarbakgrund från Iran. Detta trots att norsk media har gått ut tydligt med uppgiften.