Tidigt på lördagsmorgonen meddelade Irans president Hassan Rouhani via Twitter att det ukrainska passagerarplan som kraschade utanför Teheran i onsdags sköts ned av iransk militär, något man tidigare förnekat. Man uppger att nedskjutningen var ett ”katastrofalt misstag” och att ansvariga för attacken kommer att identifieras och lagföras.

Enligt en kommentar från Irans högsta militära ledning ska misstaget ha skett därför att planet färdades på ett sätt som påminde om hur fientligt krigsflyg navigerar och detta i närheten av en känslig militärbas.

LÄS MER: 176 döda i flygkrasch i Iran – 17 svenskar ombord

Man hänvisar också till den förhöjda beredskapsnivå som den iranska militären befinner sig på i spåren på de försämrade relationerna med USA efter Trump-regeringens beslut att eliminera den iranska terrorgeneralen Qasem Soleimnai i Irak.

I motsats till president Rouhani intar landets utrikesminister Mohammad Javad Zarif en mer konfrontativ hållning och placerar delar av skulden på USA. I en tweet menar han att misstaget att skjuta ned passagerarplanet är sådant som kan ske i en upptrappad internationell konflikt av det slag som han menar att USA skapat.

Kräver ursäkt och kompensation

Från bland annat Ukraina och Kanada kommer nu krav på en offentlig ursäkt och ekonomisk kompensation till dödsoffrens efterlevande. Den iranska regimen har signalerat att sådan kompensation kommer att erbjudas.

Erkännandet från Iran kommer efter att bland annat filmbevis framkommit som motsäger den officiella versionen om att olyckan skulle ha orsakats av ett tekniskt fel hos flygplanet och som visar att ett externt föremål träffat planet och exploderat.

176 personer dog i attacken, varav 17 med någon form av anknytning till Sverige.