På lördagen anordnade den iranska konstnären Firoozeh Bazrafkan en manifestation framför den iranska ambassaden i Danmark där hon rev sönder koranen. Detta gjorde hon som en reaktion på den iranska regimens krav på respekt för den ”heliga” boken, vilket Bazrafkan menar är ett krav fyllt av dubbelmoral.

Firoozeh Bazrafkans performancekonst skulle kunna kosta henne livet i Iran och utsätta henne för risker i väst. Hon uttryckte djup oro för sitt hemland, en gång ett stolt kungarike som delade många värderingar med väst. Irans resa mot att bli en demokratisk nation avbröts dock när det hamnade under brutal kontroll av en islamisk regim.

LÄS ÄVEN: Kvinna med muslimsk bakgrund bränner koranen i Stockholm – ”All religion ska utrotas”

Den iranska konstnären påpekade att medan den islamiska regimen kräver respekt för koranen, visar den inte någon respekt för kvinnors rättigheter. Hon hävdade att regimen använder koranen för att rättfärdiga förtrycket och fysiska och sexuella övergrepp mot miljoner kvinnor i landet.

Vidare underströk hon den yttersta vikten av yttrandefrihet som hon menar är regimens största fiende.

Strävan efter ett värdigt liv

Firoozeh Bazrafkan dedikerade sitt framträdande till Irans modiga kvinnor och män som fortsätter att trotsa den förtryckande regimen. Dessutom utsträckte hon sin hyllning till medborgare och politiker över hela världen som stöder det iranska folkets strävan efter ett värdigt liv. I hennes vision skulle detta värdiga liv omfatta friheten för individer att uttrycka sig själva, göra sina val och leva sina liv i enlighet med sina övertygelser och ambitioner.

Hon avslutade manifestationen med att med eftertryck säga att respekt inte kan krävas av dem som trampar på grundläggande mänskliga rättigheter, som den iranska regimen gör.

LÄS ÄVEN: Småbarnspappa anklagas för att ha grillat koranen – åtalas