iran-hijab

Faksimil Twitter

Utrikes

Iranska kvinnor tar av slöjan i protest mot obligatoriska lagar

Publicerad 7/15/2022
Annons

Den 12 juli lade iranska kvinnorättsaktivister upp videor på sociala medier där de offentligt tog av sig sina slöjor för att sammanfalla med dagen för hijab och kyskhet.

Den 12 juli är hijab- och kyskhetsdagen i den islamiska republikens kalender, och statliga institutioner och myndigheter ska främja detta under en vecka.

LÄS ÄVEN: Hijabaktivisten ska ”bredda” SVT – anlitade islamist som expert

I samband med dagen sände den statliga televisionen en hijab- och kyskhetsceremoni med 13 stycken kvinnor som bar gröna hijab och långa vita dräkter medan de dansade till en berättelse som citerade verser från Koranen och betonade vikten av att kvinnor täcks. Inslaget möttes av hån på sociala medier.

Manifestationerna på sociala medier är en protest mot Irans lagar som kräver att kvinnor bär hijab offentligt. Vissa videor visade kvinnor som tog av sina slöjor på gatan och kastade dem. En del kvinnor dök upp i kollektivtrafiken och i butiker utan hijab, och några kvinnor skrev om sina personliga upplevelser eller delade med sig av sina observationer om hijab.

LÄS ÄVEN: Iransk kvinnorättskämpe till attack mot den ’feministiska’ svenska regeringen

Enligt New York-baserade International Campaign for Human Rights in Iran (ICHRI) fanns ”allvarlig oro över mer potentiellt våld och frihetsberövanden den 12 juli”. Flera personer ska ha arresterats den 11 juli.

Hijab blev obligatoriskt offentligt för iranska kvinnor och flickor över nio år efter den islamiska revolutionen 1979.

LÄS ÄVEN: Hijabdagen 2019 uppmanar alla kvinnor att bära slöja – i solidaritet med muslimer

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons