I mitten av november blossade kraftfulla demonstrationer ut i flera städer i Iran. Det hela började som protester mot att bensinpriset höjdes med mer än 50 procent samtidigt som ransoneringskort infördes. Sedan dess har det hela utvecklats till en mer allmän protest mot den iranska regimen och nu efterlyser myndigheterna stränga straff.

I protesterna har man bland annat skanderat ”död åt diktatorn” och bränt porträtt av den högste ledaren ayatolla Ali Khamenei. Som ett svar på situationen strypte regimen internet i hela landet. Ett flertal människor har dött sedan protesterna började.

Enligt Khamenei ligger det en ”farlig och vidsträckt konspiration” ledd av USA, Israel och Saudiarabien bakom demonstrationerna. I tv har den skriftlärde koranexperten Abofazl Bahrampour förordat att de som begett sig ut på gator och torg ska torteras till döds.

– De ska torteras till döds, korsfästas eller hängas offentligt. De bör behandlas på ett sätt som gör att de aldrig mer skulle våga ge sig ut och protestera.

Han får medhåll av Hossein Shariatmadari, chefredaktör för tidningen Kayhan.

– Den som har dödat måste dö.

Enligt Shariatmadari förordas detta av Irans rättsväsende och då de juridiska experterna gör ett utlåtande har man ingen anledning att ifrågasätta det.