ann linde

Foto: World Trade Organization.

Inrikes

Iranska nedskjutningen fördöms – Sverige skickar kondoleanser till regimen

Publicerad 1/10/2020
Annons

På torsdagen framkom det att ett iransk missil antagligen ligger bakom nedskjutningen av det ukrainska planet tidigare i veckan. Medan incidenten fördöms på andra håll i världen, skickar den svenske utrikesministern Ann Linde (S) kondoleanser till Irans regim.

Det var i tisdags planet från Ukraine International Airlines sköts ned kort efter start från den iranska huvudstaden Teheran. Enligt uppgifterna på torsdagen ska nedskjutningen ha skett av misstag i samband med att Iran attackerade amerikanska baser i grannlandet Irak och man väntade på en motattack.

LÄS MER: VIDEO: Här skjuter iranskt missilsystem ned ukrainska planet enligt källor

På planet fanns bland annat ett flertal kanadensiska och svenska medborgare. Medan Kanadas premiärminister Justin Trudeau direkt fördömde nedskjutningen, och efter att gårdagens uppgifter blivit kända upprepade kravet på att få delta i utredningen, valde Sveriges utrikesminister en annan väg.

Lindes utspel har fått stark kritik och många menar att den officiella svenska hållningen är oacceptabel samt att det liksom vid tidigare tillfällen är uppenbart att den svenska regeringen är oförmögen att på något sätt kritisera den iranska regimen.

LÄS ÄVEN: Stark kritik mot regeringens frotterande med Irans islamistiska diktatur

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1058Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons