Den irländska polisen har förnyat uniformsreglerna och tillåter nu muslimer och sikher att bära religiös huvudbonad. 

Det var förra veckan som irländska polisen lanserade en ny rekryteringskampanj för att nå ut till fler grupper i samhället, rapporterar Irish Times.

Enligt polisen har tidigare regler kring uniformen beskrivits som ett stort hinder för att attrahera fler etniska grupper till yrket. Drew Harris höll i presskonferensen när kampanjen lanserades och slog fast att polisen är en inkluderande arbetsgivare som är beslutsam beträffande att uppnå etnisk mångfald.

– Vi vet att att vi måste bli en organisation med mer olikheter för att bättre återspegla samhället som vi tjänar. Vi hoppas att den här ändringen kan uppmuntra minoriteter att söka, sa Harris.

”En tickande bomb”
I maj 2018 varnade irländska polisförbundet för att bristen på etnisk mångfald inom kåren är en ”tickande bomb” som kan leda till radikalisering hos vissa samhällsgrupper.

– Historia visar att etniska minoriteter som är marginaliserade kommer att dra sig tillbaka. Istället tar extremister över vilket leder till ett socialt kaos som vi har sett i många europeiska städer på senare tid, berättade förbundets talesman John O’Keeffe.

Även svenska polisen har gjort liknande satsningar. Bland annat målades en polisbil med ordet ”aina”, som är ett nedsättande ord om polisen som används i invandrartäta förorter, för att locka invandrare att bli poliser.

LÄS ÄVEN: Så går det när saker ska mångkulturaliseras