Den irländska sjukvårdsmyndigheten Health Service Executive, HSE, har gått ut med nya rekommendationer till sina anställda som syftar till att sjukhuspersonal ska tala på ett sätt som är ”person-centrerat”. Kritiker menar att beslutet är politisk korrekthet som löpt amok.

Även andra smeknamn som ”girls”, ”boys” och ”lads” går inte längre för sig. För att hålla sig ”personcentrerad” ska man också undvika att referera till patienter medelst deras sängnummer, diagnos eller drabbade kroppsdelar.

”Talar vi om att ’mata folk’ eller assistera med måltider, eller referera till någon som kommer tillbaka från operationssalen som ’höften’/’bråcket’/’knät’ etc?”, skriver HSE i rekommendationen.

Vidare menar man att detta är en kraftfull övning för att hjälpa öka medvetandet om hur icke-personligt vanligt språkbruk kan vara.

I tider av en akut brist på sjukhusplatser och långa väntelistor för operationer menar Michael O’Keefe, ögonläkare på Matersjukhuset i Dublin, att rekommendationerna är ”politisk korrekthet som löpt amok”.