Irländska sjuksköterskor och läkare beordrade att inte kalla patienter ’love’ eller ’dear’

Delningar

Den irländska sjukvårdsmyndigheten Health Service Executive, HSE, har gått ut med nya rekommendationer till sina anställda som syftar till att sjukhuspersonal ska tala på ett sätt som är ”person-centrerat”. Kritiker menar att beslutet är politisk korrekthet som löpt amok.

Även andra smeknamn som ”girls”, ”boys” och ”lads” går inte längre för sig. För att hålla sig ”personcentrerad” ska man också undvika att referera till patienter medelst deras sängnummer, diagnos eller drabbade kroppsdelar.

”Talar vi om att ’mata folk’ eller assistera med måltider, eller referera till någon som kommer tillbaka från operationssalen som ’höften’/’bråcket’/’knät’ etc?”, skriver HSE i rekommendationen.

Vidare menar man att detta är en kraftfull övning för att hjälpa öka medvetandet om hur icke-personligt vanligt språkbruk kan vara.

I tider av en akut brist på sjukhusplatser och långa väntelistor för operationer menar Michael O’Keefe, ögonläkare på Matersjukhuset i Dublin, att rekommendationerna är ”politisk korrekthet som löpt amok”.

Delningar

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.

112 KOMMENTARER

 1. Det hade jag högeligen skitit i.
  Om all ambulanspersnal i hela Irland hade sagt upp sig samtidigt hade saken löst sig.

 2. Det är i princip kultur för engelsmän att säga ”love” och ”dear”, givetvis vill kulturmarxisterna få bort detta.

 3. Detta har använts i Sverige sedan åtminstone 1989 då jag låg inne efter en mc krasch, jag blev kallad efter mitt säng nr. (då sköterskan inte trodde jag hörde)
  Vilket jag också ’skämtade’om för min salkompis.

 4. ”Vidare menar man att detta är en kraftfull övning för att hjälpa öka medvetandet om hur icke-personligt vanligt språkbruk kan vara.”

  Ja, grattis det är så språk brukar fungera.

  Brun e brun grön e grön, tjej är tjej osv.

  När ska vansinnet ta slut?

  Förresten, hur fan är det meningen att en person ska reagera på en människa som ser ut som tjej t.ex.?

  Man går ju på det man ser eller tror HON/HAN är för något.

 5. Ursäkta språkbruket men jag är bara tvungen:
  ”… det lilla bedårande knullet på rum nr 4:a verkar må sämre idag”

 6. Ärligt talat fattar jag varken denna eller den engelska artiklen … om man inte får kalla dom för ”love” eller ”dear” … eller delen dom är sjuk i vad och hur skall man tilltala patienterna ?

 7. Men det är skönt att åtminstone de icke-disputerade läkarna kan använda uttryck såsom ”dear”, ”love”, ”boys”, ”girls” och ”lads”. Rekommendationerna gäller, enligt rubriken, sjuksköterskor och doktorer.

 8. Jag blev kallad svartskalle en gång på ett sjukhus i södra Sverige eftersom jag ser ut som Elvis Presley ungefär. Och då tycks det vara helt okey i Sverige förstås.

  • Jag tror England/GB/Irland är mer illa ute än Sverige – totalt sett. Speciellt efter att dom verkar ha totalsabbat Brexit.

 9. OT. Löfven får förlängd betänketid, till 10/12. Då har vi kanske en ny Rödgrön regering på plats, samma dag röstar Sverige för FNs migrationsramverk. En dag att minnas!

  • Anledningen till förlängd betänketid är att jul och nyårshelgerna stundar.
   Då kommer inte Svenne att ha tid med att klaga och gnälla på den regering som presenteras. (S, L, C samt MP är redan bestämt för länge sedan).
   Då tar nämligen planeringen av tiitandet på Kalle Anka och planering av nyårsfirandet över. Sedan när helgerna är över går allt in i sin dvala igen med ett nytt migrationsramverk som utfärdats av maffian som kallar sig FN.

 10. Jag tycker det är trevligt att bli kallad ”my dear” eller ”love” av engelsk sjukvårdspersonal (låt vara att texten ovan handlar om Irland).Lite annorlunda än i Sverige.

  • Instämmer. När jag var i England första gången på 1960-talet blev jag glatt överraskad när tidningsförsäljerska sa ”Thank you dear”.

 11. I en fabel skrek en lill-groda att det gick framåt! ”-Vad är det för framsteg?” undrade en bäver. De helt otroliga framgångarna var att två parter, som stod miltals från varandra, hade stelt skakat hand. Och inte kallat varandra apa..

 12. Värsta brottet framgent är väl gammaldags hyffs och att visa någon form av empati
  eller vänlighet mot de som behöver det mest….

  • Livsfarligt i Sverige. Man kan åka dit för förföljelse och manipulation och förberedelse till brottslig verksamhet. Bäst att fråga GW Persson först. Han kan ju svara på allt.

 13. Nej det klart att proffstyckarna skall bestämma hur vi tilltalar varandra människor emellan…(.ta mig hm-hm är världen GALEN!!)

 14. Det är nu man förstår varför Socialdemokraterna ökar, de vill
  inte ha vinster i välfärden och dom vill förbjuda religiösa friskolor.
  SD däremot ??? Så är det.

  • Det är det säkert, men de gör som påbjuds idag, fokuserar på helt oviktiga frågor istället för att lösa de verkliga problemen.

 15. Det politiska korrekta är som en böld på samhällskroppen som bara väntar på att brista och tömma dess variga innehåll. Därmed så kan patienten tillfriskna och samhället och folket åter blir friska och starka.

 16. Vi ska tydligen vara iskalla hubotar i den nya världsordning som globalistoligarkerna har tänkt ut med sina djävulska hjärnor och som de förverkligar med hjälp av marionetter som gärna dansar runt guldkalven.

  • Sannolikt ligger Bilderberggruppen bakom det här.
   Det finns ytterligar två grupper till intimt kopplade till Bilderberggruppen. En av de grupperna, Trilaterala commissionen är Annie Lööf medlem i.

   Sannolikt är det där hon fått de farliga idéerna om ytterligare 30- 40 miljoner afrikaner till till Sverige.

   Löfven, Victor Orbans raka motsats, är angripen av samma farliga idéer. Beviset ligger i hans skallande rop ” Wellcome refugees.

   Som svenskar lever vi dagligen under bisarra hot om nya inkompetenta grannar, icke kapabla att försörja sig själva.

 17. I dessa flunsatider måste man bedriva förebyggande vård, my lads. Jag går och gör mig en Irish Coffee. Would you like one too, pet?

 18. De vill helt enkelt sudda ut den irländska karaktären. Vi många förundras av detta mjuka och personliga bemötanden man får på Irland; detta är en mycket fin egenskap som får många av oss att älska detta land och folk, nu vill PK-byråkrater förstöra allt detta.

 19. Överallt så bryter man ner det trevliga samhälle som en gång fanns. Och det verkar bara gå fortare och fortare.

 20. Varför ska de hålla på att dalta, varför inte bara säga som de egentligen vill och menar?! De ska vråla allahu akbar och aggressivt vifta med en k-pist framför varje patient, det är ju framtiden, så sluta låtsas!

 21. Jag tycker det är trevligt hur deras språk använder sig av ord som love och dear. Att ta bort det raderar ut en del av deras själ.

 22. För patienten, så måste de ju rimligen uppleva det positivt när vårdpersonalen undviker avpersonligfieringen, genom att kalla dem, för love och dear.
  Fortsätt med det!

LÄMNA ETT SVAR