Inrikes

IS-cell från Bromma skulle kidnappa diplomatbarn i Sverige

Publicerad 12/6/2018
Annons

En militärdomstol i Libanon anklagar en 20-årig man av arabiskt ursprung för att vara IS-krigare. Enligt den libanesiska underrättelsetjänsten planerade mannen att med andra IS-krigare i Sverige kidnappa barn till diplomater.

Under våren grep Libanons underrättelsetjänst en svensk medborgare i det palestinska flyktinglägret Nahr al-Bared, i norra Libanon. Mannen som är bosatt i Bromma i västra Stockholm anklagas för att vara IS-krigare och besitta värdefull information om terroristgruppens aktiviteter i Europa, rapporterar Expressen.

Underrättelsetjänsten uppger att mannen befunnit sig i lägret under en månads tid för att hälsa på släktingar. Han själv är uppvuxen i det palestinska flyktinglägret al-Yarmouk, söder om Damaskus.

I flyktinglägret Nahr al-Bared har han varit i kontakt med en IS-ledare. Deras kontakt ska ha inletts långt innan 20-åringen anlände i våras, närmare bestämt redan 2013. I förhör erkänner 20-åringen att han skulle resa vidare till Syrien för ytterligare planering av terrordåd i Sverige.

LÄS MER: Säpo: 785 islamistiska extremister det största terrorhotet i Sverige

I förhör berättar 20-åringen att han år 2015 svor en ”krigsmannaed” för den Islamiska staten och att den senaste planen var att tillsammans med andra IS-krigare i Sverige kidnappa barn till utländska diplomater i Stockholm. Med direktiv från IS i Syrien skulle 20-åringen kartlägga rörelsemönster hos barn till västerländska diplomatfamiljer i Sverige.

Utöver planeringen i Sverige har 20-åringen under förhören också erkänt att han deltagit i planering med andra islamister i Europa för att utföra politiska mord i Frankrike.

Vapenträning i Stockholm

När den 20-årige IS-krigaren greps i Libanon beslagtogs en dator och en mobiltelefon. Underrättelsetjänsten har hittat fotografier från en skjutbana i Stockholm och meddelanden i en krypterad mobilapp.

20-åringen erkänner i förhör att han besökt skjutbanan i Stockholm för att förbättra sin vapenhantering. Genom mobilappen har han fått instruktioner i hur en bomb tillverkas.

Oskyldig

Advokatbyrån som försvarar 20-åringen förklarar att man anser klienten oskyldig och menar att den libanesiska underrättelsetjänsten har tvingat honom att erkänna under press. Även 20-åringens pappa i Stockholm hävdar att sonen är oskyldig.

– Min son är oskyldig. Du vet hur Libanons militärdomstol är. De griper folk på falska grunder, säger pappan.

Krigar i Mellanöstern

Säkerhetspolisen uppskattar att omkring 100 personer som har rest från Sverige för att strida för den Islamiska staten fortfarande är i liv. Bland dessa IS-krigare finns en vilja att strida för kalifatet till slutet eller ta sig vidare till nästa konfliktområde.

Det största hotet

Antalet islamistiska extremister i Sverige har av Säpo tidigare uppskattats till omkring 2 000 personer – en kraftig uppgång från bara några hundra på ett fåtal år. I en ny rapport fokuserar man dock bara på centrala individer och då är det 785 personer i landet som idag kopplas till den islamistiska miljön.

Ännu en gång slår Säpo samtidigt fast att det är ifrån denna miljö det största terrorhotet i Sverige kommer.

– Den våldsbejakande islamistiska miljön utgör fortfarande det största hotet när det gäller terrorattentat i Sverige, säger Ahn-Za Hagström, senior analytiker vid Säkerhetspolisen, till SVT Nyheter.

Enligt rapporten är den typiska islamistiska extremisten 19 år gammal. 86,5 procent är män, 71,7 procent är födda utomlands och 26,4 procent födda i Sverige med en eller två utlandsfödda föräldrar. Drygt 98 procent har alltså invandrarbakgrund.

SÄPO: ”Akut”

I dag skriver Säpochefen Klas Friberg i DN-debatt att Säkerhetspolisen är i akut behov av ny lagstiftning eftersom de konkreta hot om attentat som hanteras uppgår till hundratals ärenden per år. Det handlar om hot från främmande makt och från terrorism.

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
594Ryska civila evakueras undan ukrainska attacker i Belgorod
Annons