Den 21-åring i Västerås som konverterade till IS våldsebejakande variant av islam och sedan gav sig ut på stan för att inventera mål för planerade terrordåd friades på torsdagen av Västmanlands tingsrätt. Mannen, som i samband med sin konvertering bytte sitt svenska namn mot ett arabiskt, hävdar att bara ”varit nyfiken” på hur det skulle kännas att vara terrorist och inte menade allvar med hotelserna.

Enligt domstolen är det därför ”inte ställt utom rimligt tvivel” att mannen verkligen avsett att begå några terrordåd eller att avsikten med att inventera mål för sådana eller den omfattande information om bombtillverkning och annat terrorrelaterat som han samlat på sig var ämnad att utgöra förberedelser för att begå sådana dåd.

21-åringen stod åtalad för brott mot lagen om straff för offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terroristbrott och annan särskilt allvarlig brottslighet. Lagen har endast använts två gånger tidigare och denna gången var den första då paragrafen om egenutbildning prövades. Den visar sig nu vara tandlös och lätt att kringgå genom att som i det aktuella fallet bara hävda att man skämtat och inte menat allvar.

Den unge mannen har erkänt allt i sak, omfattande insamling och konsumtion av filmer och skrifter med IS-propaganda, anvisningar för hur man tillverkar bomber, utför avrättningar med mera. Han erkänner också att det är han som spelat in videoklippen där han redogör för mål i Västerås för terrordåd, bland annat en kyrka, och hur man kan avrätta människor i staden genom att hänga dem från en bro.

Åklagaren i målet, Henrik Olin, säger i en kommentar till domen att han är missnöjd och menar att domstolen ställt så höga krav att lagen inte är användbar. IS-konvertitens försvarare menar däremot att frikännandet var väntat. Samtidigt hade Olin inte yrkat på mer än sex månaders fängelse.

LÄS MER: 20-årig IS-konvertit åtalas för terrorbrott

Mannen dömdes i september förra året för hets mot folkgrupp. Detta efter att ha gjort en rad hatiska utspel på Internet mot judar och homosexuella. Han skrev bland annat att så många judar som möjligt bör mördas och att homosexuella ska stenas till döds.