2014 begav sig de då 16 år gamla tvillingsystrarna Zahra och Salma Halane från Manchester i England till Syrien för att gifta sig med IS-krigare. Efter att den muslimska terrorormilisen fallit har de suttit i det syriska flyktinglägret Al-Hol. Därifrån rymde de nyligen men togs åter till fånga. Nu vill de ”hem” till Danmark där de har medborgarskap. ”Vi är offer” säger de till brittiska ITV.

Idag är de ursprungligen somaliska systrarna 22 år gamla och tycker inte längre att det är roligt att vara med i IS. Detta efter att organisationen krossats och männen de gifte sig med stupat i strid för kalifatet. Därför vill de till Danmark där de tidigare tilldelats medborgarskap.

Efter att ha rymt från flyktinglägret Al-Hol i Syrien där de varit internerade i 16 månader och sedan på nytt tillfångatagits, hålls de nu inlåsta av kurdiska styrkor. En av systrarna, Zahra, uppges även ha fött en son under sin tid som hustru till en IS-terrorist.

I en intervju med brittiska ITV säger den andra systern, Salma, att båda två nu tar avstånd från IS. De ser också sig själva som ”offer”. Därför vill få flygbiljetter till Danmark och bli insläppta där.

Samtidigt erkänner Salma att livet som IS-hustru var bra så länge den muslimska terrormilisen hade framgångar. Då vägrade systrarna tvärtom att resa ”hem” till Danmark eller England trots ihärdiga vädjanden från släktingar där. Men när IS trycktes tillbaka i Syrien var det inte längre lika roligt.

– Saker var bra men situationen blev väldigt dålig. Vattnet var gult, jag led av skador, förkklarar hon för ITV:s reporter.

Enligt källor som The Sun talat med i Al-Hol ljuger dock Salma om att hon och systern kommit på andra tankar ideologiskt. Enligt källorna är tvillingsystrarna lika radikala som tidigare.

Det är oklart om Danmark kommer att släpp in terrorsystrarna. Samtidigt lät man 2015 deras äldre bror Ahmed Halale ”återvända” till Danmark efter att han flytt från England där han är misstänkt för terrorbrott i form av att ha rest till Syrien och anslutit sig till både IS och Al-Shabaab.