Dansk domstol har funnit 29-årige Adam Touhou skyldig till att ha värvat krigare till den muslimska terroristorganisationen Islamiska staten (IS) i Syrien. Touhou dömdes i fredags till sex års fängelse och livstids utvisning. Han blir även av med sitt danska medborgarskap. Domen är den första i sitt slag och åklagarna uppges vara mycket nöjda med utfallet.

Domstolen fann Adam Touhou skyldig till att ha rekryterat en man till IS samt hjälpt till att få honom utbildad i vapenhantering och bombtillverkning. 29-åringen har nekat till brott och hans försvarare överklagade omedelbart domen. Fallet är det första i Danmark där någon döms för att ha rekryterat till Islamiska staten i Syrien.

LÄS ÄVEN: Regeringen välkomnar fler IS-terrorister till Sverige i höst

Lockade med ”brödraskap”

Det hela började började 2013, då Adam Touhou under en tid hade kontakt med den idag 30-årige Hafed Matoussi på Facebook. Matoussi kom senare att åka till Syrien för att gå med i den muslimska terrororganisationen.

Av männens Facebookkonversationer, som lästes upp i domstolen, klagade Matoussi bland annat på att träningslägret han förts till var för tufft. Men Adam Touhou uppmuntrade honom och lockade återkommande med brödraskapet inom den Islamiska staten i Syrien, skriver Berlingske.

LÄS ÄVEN: Vänsterpartiet: IS-terrorister måste behålla medborgarskapet

Född och uppvuxen i Danmark – inget hinder för utvisning

”Jag tycker att du borde ge Syrien en ny chans”, lyder ett av meddelandena. I ett annat skriver Adam Touhou om hur det fanns ”mat, vapen och brödraskap” i Syrien.

Hafed Matoussi dömdes redan 2018 till tre års fängelse och livstids utvisning från Danmark. Själv hävdade Matoussi att han endast rest till Syrien för att dela ut nödhjälp, enligt danska TV2. Han utvisades trots att han är född och uppvuxen i Danmark.

Nu har alltså även Adam Touhou dömts och domstolen fastslog att påföljden i förhållande till mannen han hade värvat skulle vara strängare.

LÄS ÄVEN: Danmarks fd justitieminister: ”Om vi skulle bli som Sverige vore det en katastrof”

I Sverige ges IS-rekryterare skyddad identitet

Sedan 2010 är offentlig uppmaning, rekrytering och/eller utbildning till terrorism straffbart i Sverige. 2020 röstade riksdagen även igenom en lag som förbjuder samröre med terroristorganisationer.

Det senare är något som Sverigedemokraterna lade en motion om redan fem år tidigare men som övriga partier då röstade nej till. Eftersom lagar inte tillämpas retroaktivt i Sverige har denna lagändring ingen större effekt gällande IS.

LÄS ÄVEN: Krigsbrottsmisstänkta IS-kvinnor släppta på fri fot

Lagen från 2010 är dock tillämpbar. Men istället för att avtjäna straff som i Danmark går IS-rekryterare fria i Sverige. Ett exempel är den döde IS-terroristen Michael Skråmos svärmor Ulrika Pape, även känd som Umm Hamza och ”Slaktaren” från sin tid i Syrien. Hon har dessutom beviljats skyddad identitet.

Ett annat exempel är Fatin Al-Mandlawi, eller ”Umm Fidah” som var hennes alias i Syrien. Så sent som i december förra året lyfte hon, enligt Fria Tider, socialbidrag under den skyddade identiteten ”Fatosh Ibrahim”. 2015 beskrev terrorforskaren Magnus Ranstorp ”Umm Fidah” som en nyckelperson i IS rekryteringsarbete, i en intervju med Kalla Fakta.

LÄS ÄVEN: Regeringen välkomnar fler IS-terrorister till Sverige i höst