2013 reste den 29-årige svenske medborgaren Abdirahman Shukri Mohamed till Syrien för att ansluta sig till terrorgruppen Islamiska staten. Där gifte han sig också med en underårig flicka som han systematiskt förgrep sig på. Nu döms han i svensk domstol.

Äktenskapet mellan flickan och ”IS-svensken”, som Expressen kallar Abdirahman Shukri Mohamed med somalisk invandrarbakgrund, ägde rum i Raqqa med flickans äldre bror som så kallad legal företrädare. Sedan våldtogs flickan minst 100 gånger.

LÄS ÄVEN: Återvändande IS-terrorist en av fyra dömda för kravaller i Örebro

För några dagar sen fastställdes tingsrättens dom i hovrätten om flera grova våldtäkter men även äktenskapstvång vilket gjorde att strafftiden höjdes från åtta år och tio månaders fängelse till tio år.

I domen skriver hovrätten att vid bedömningen av straffvärdet för den samlade brottsligheten är det det stora antalet grova våldtäkter mot barn som haft avgörande betydelse.

Domen om äktenskapstvång motiverar hovrätten med hänvisning till flickans utsatthet i IS-styrda Syrien plus att hennes chanser att själv ta sig ur landet var mycket små.

Särskild hänsynslöshet och råhet

Flickan har i tingsrätten berättat att det skulle vara en fördel att gifta sig för det då skulle bli lättare att ta sig ut ur Syrien. Att gifta sig var också något hon under lång tid blivit övertalad och påverkad till att göra.

Hovrätten går på tingsrättens linje om att Abdirahman Shukri Mohamed visat ”särskild hänsynslöshet och råhet” då han utnyttjat flickans utsatta belägenhet. Han har också använt våld, tvång och hot om våld vilket gjort att flickan till slut sett det som meningslöst att försöka kämpa emot.

Själv nekar han till brott.

LÄS ÄVEN: IS-terrorist poserade med lik – döms till ett par månaders fängelse