Ksous (1)

T.v. Brottsplatsen. T.h. Kaies Ksous. Foto: Polisen

Inrikes

Kriminell IS-sympatisör försökte mörda judinna i Helsingborg – slipper fängelse

Publicerad 10/30/2019
Annons

I maj i år utsattes en judisk kvinna i 60-årsåldern i Helsingborg för ett mordförsök av en knivbeväpnad och sedan tidigare tungt brottsbelastad tunisier som dagen innan fått permission från psykvården. På onsdagen föll dom i målet. I stället för 12 års fängelse som är brottets egentliga straffvärde döms gärningsmannen till vård.

Kvinnan höggs tio gånger och enligt åklagaren var det ett under att hon överlevde. Samhällsnytt kan avslöja att mannen uttryckt vilja att ansluta sig till IS men åklagare och domstol har bortsett från antisemitiska motiv och tillskriver gärningen en psykisk störning.

Det var strax innan klockan 07:30 den 14 maj som kvinnan engagerad i den judiska församlingen promenerade på Nedre Långvinkelsgatan i Helsingborg. Hon var då på väg till sitt arbete och upplevde plötsligt hur hon var förföljd av någon som sprang i kapp flåsande och började hugga.

LÄS ÄVEN: Israelisk media: Kriminell muslim försökte knivmörda judinna i Helsingborg – med 9 knivhugg

Det framgår av polisutredningen att kvinnan fick ta emot tio knivhugg som landade utspritt i bålen, axeln och armen vilka orsakade kraftigt blödande skador, luftuträde ur lungsäcken och genomgående skada på vänstra armhåleartären med stor risk att avlida. Nedan följer bilder som visar knivhuggen:


Tunisisk IS-sympatisör

Bakom mordförsöket står den 29-årige gärningsmannen Kaies Ksous från Tunisien som innehar svenskt medborgarskap och bland annat förekommer i belastningsregistret för misshandel, rån, olaga hot, vapenbrott, brott mot knivlagen, försök till stöld, försök till bedrägeri, obehörigt avvikande från trafikolycksplats, rattfylleri och narkotikabrott.

Bodde på hotell i närheten av mordplatsen

Ksous är folkbokförd i Åstorp strax utanför Helsingborg men bodde vid brottstillfället på Hotell Tornet intill brottsplatsen.

I samband med vistelsen på hotellet har Ksous under utan anledning natten satt igång brandlarmet och även vandaliserat brandvarnare. Samma morgon och bara några minuter innan knivdådet fastnar Ksous på hotellets övervakningskamera när han beger sig ut genom entrén.

Tre minuter senare är han återigen tillbaka på hotellet och kliver in genom entrédörren medan kvinnan ligger med svåra knivskador några hundra meter bort på gatan. Ksous beger sig därefter till hotellets restaurang för att äta frukostbuffé.

Samtidigt kontrollerar hotellpersonalen övervakningskamerorna för att ta reda på vem som utlöste brandlarmet under natten. När det visar sig vara Ksous avvisas han från hotellet.

Polisen pratar med vittnen på brottsplatsen och i området och får veta från personalen vid närliggande Hotell Tornet att de har haft en märklig gäst under natten som de nyligen avvisat. När hotellrummet genomsöks påträffas spår av blod och en uppbruten förpackning tillhörande en kniv.

När polisen försöker spåra Ksous i staden genom att bland annat kontakta taxibolag får de fram att en man med ett signalement som liknar Ksous har tagit taxi till ett parkeringsdäck i centrala Helsingborg. Vittnen på parkeringsdäcket tipsar polisen om en man som rört sig underligt där uppe.

När insatsstyrkan och hundpatruller sedan söker av området påträffas en kniv som är av samma modell som den uppbrutna förpackningen i hotellrummet.

Den tekniska undersökningen visar att kniven har DNA från både brottsoffret och Ksous.

Trots en stor polisinsats lyckades man inte gripa Ksous. Det skulle senare visa sig att han flytt till Danmark. Han anhölls i sin frånvaro och efterlystes internationellt. Strax därefter lokaliserades Ksous till ett vandrarhem i Köpenhamn där han sedan greps.

När polisen förhör Ksous om händelsen sitter han mestadels tyst.

Fadern: ”Ville ansluta sig till IS”

Det framgår av polisutredningen att Ksous har psykiska besvär och att han så sent som dagen innan mordet skrevs ut från psykiatrisk vård. Men en del som inte uppmärksammas särskilt mycket i polisutredningen är uppgiften från Ksous far om hur han förra året mottagit ett telefonsamtal från sonen som uppgav att han bestämt sig för att åka till Syrien och ansluta sig till terroristorganisationen Islamiska staten för att föra ett heligt krig i Allahs namn.

Fadern uppger i polisförhöret att han har tipsat Säkerhetspolisen (Säpo) om sonens vilja att ansluta sig till IS. Det framgår inte huruvida Säpo agerat på informationen.

Attackerade efter åtal mot judehatande imam

Ksous utför knivterrorn bara ett par dagar efter att åtal rörande hets mot folkgrupp väcktes mot den judehatande imamen Samir El Rifai som är verksam i Helsingborg. El Rifai hade vid ett torgmöte kallat judar för ”apor och grisars avkomma”.

Det var den lokala judiska församlingen där den knivhuggna 60-åriga kvinnan arbetade som anmälde El Rifai. Denne dömdes senare för hets mot folkgrupp.

Polisen har under brottsutredningen av Ksous talat med representanter för judiska församlingen och deras anmälan mot El Rifai. Man har dock inte kunnat belägga ett motiv hos Ksous att begå dådet mot en av församlingens medlemmar kopplat till att de polisanmält imamen.

LÄS ÄVEN: Judehatande imam i Helsingborg fälls för hets mot folkgrupp

Svensk-Palestinska centret om offret: ”de har inga mänskliga rättigheter”

Den judefientliga tonen hos Rifai återkommer också i en kommentar om knivdådet från Svensk-Palestinska centret i Helsingborg. När uppgiften att det är en judinna som är offret börjar cirkulera i media kommenterar organisationen den knivhuggna kvinnan med en svordom och att det man kallar ”kriminella Israel” inte har några mänskliga rättigheter.

Ritar davidsstjärnor

Polisen har hos Ksous påträffat flera anteckningar som bland annat nämner orden ”islam”, ”muslim” och även visar symboler som liknar Davidsstjärnor.

Nedan följer bilden med ”ögon” som visar Davidsstjärnor som polisen hänvisar till i förhöret:

Ksous sitter tyst genom polisförhöret och nekar till brott. Han menar att han befann sig i närheten av brottsplatsen eftersom kvinnan skrek och att han ville hjälpa till. Det uppges även vara anledningen till varför han burit på spår av kvinnans blod.

Ytterligare ett axplock av anteckningar som påträffas i Ksous ägo där han bland annat skriver om att ”göra slut på fienden”:


Åklagare: ”Inget hatbrottsmotiv”

Trots att Davidsstjärnan framkommer i flera av gärningsmannens anteckningar och att fadern berättat att Ksous sympatiserar med den muslimska terroristorganisationen IS anser inte åklagare Linda Seger att hon har påträffat något i utredningen som indikerar ett antisemitiskt motiv.

– Vi har inte funnit omständigheter som gör att vi kan påstå ett hatbrottsmotiv, slår Seger fast till SVT.

Slipper fängelse – får vård

På onsdagsförmiddagen meddelade Helsingborgs tingsrätt sin dom i målet mot Ksous. Enligt rätten är straffvärdet för brottet tolv års fängelse. Men domstolen anser inte att man kan döma Kous till fängelse. Detta med anledning av de uppgifter som framkommit i polisutredningen rörande Ksous mentala hälsa. Han döms därför i stället till rättspsykiatrisk vård.

”Tingsrätten anser att straffvärdet uppgår till tolv års fängelse. Med hänsyn till vad som framkommit i det rättspsykiatriska utlåtandet anser tingsrätten emellertid att annan påföljd än att Kaies Ksous ska överlämnas till rättspsykiatrisk vård inte kan komma i fråga.”

Ksous doms också för att ha missbrukat larmanordningen på det hotell där han bodde i närheten av brottsplatsen samt för skadegörelse och brott mot knivlagen.

Ksous ska även betala skadestånd till kvinnan med 161 414 kr och till Hotel Tornet med 14 288 kr.

Hela domen kan laddas ned och läsas på följande länk: Helsingborgs TR B 3207-19 Dom 2019-10-30

SVT utelämnar centrala uppgifter i sin rapportering

I samband med att domen föll på onsdagsförmiddagen publicerade statstelevisionen en artikel där man utelämnar flera viktiga uppgifter, däribland att knivdådet riktats mot ett judiskt brottsoffer och att gärningsmannen är en invandrad tunisier med IS-sympatier. Ksous omfattande och grovt kriminella bakgrund nämns inte heller.

LÄS ÄVEN: Shirley flydde från Malmö till Israel: ”Det går inte längre att leva som jude i Sverige”

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons