För fem år sedan åkte i dag 20-åriga Shamima Begum till Syrien för att ansluta sig till den muslimska terrorgruppen Islamiska staten. Då hon hittades i ett syriskt läger fyra år senare beslutade den brittiska regeringen att frånta henne medborgarskapet. Nu får hon trots detta rätt att återvända till Storbritannien för att kunna överklaga beslutet.

2015 reste Begum tillsammans med två vänner från London till Syrien. Under sin tid hos IS ska hon bland annat ha varit en del av terrorgruppens moralpolis och tillverkat självmordsvästar.

Fallet fick stor uppmärksamhet då hon plötsligt ändrade sig och ville återvända till Storbritannien, där hon är född. Där ansågs hon dock utgöra en säkerhetsrisk och man fråntog henne medborgarskapet. Inte heller i Bangladesh där hon har sina rötter ville man ha något med Begum att göra.

Missa inte vårt PLUS-innehåll!

LÄS ÄVEN: Inrikesministeriet upphäver ”IS-bruden” Shamimas brittiska medborgarskap

I samband med fallet var det den dåvarande inrikesministerns uttalade strategi att förhindra att IS-terrorister återvänder.

– Jag tycker att många borde ha sympati gentemot mig med tanke på allt jag har varit med om, sa hon i en intervju.

Hon har även uppgett att då det var förenligt med islam var hon okej med gruppens grymheter.

“Rättvisa väger tyngre än nationell säkerhet”

I ett utslag i Court of Appeal, instansen under högsta domstolen, ges Begum nu dock rätt att återvända till landet för att överklaga beslutet att frånta henne medborgarskapet.

“Rättvisa måste i det här fallet väga tyngre än nationell säkerhet”, uppger domstolen.

LÄS ÄVEN: Brittisk underrättelsetjänst: ”IS-tonåringen” var moralpolis och sydde bombvästar

Domen får stark kritik av inrikesdepartementet där man understryker att regeringens högsta prioritet är att upprätthålla landets nationella säkerhet och skydda befolkningen. Man planerar även att överklaga domen.

Enligt internationell rätt får en person endast fråntas medborgarskapet ifall denne också samtidigt är medborgare i ett annat land. I Bangladesh ska hon aldrig ha varit medborgare.