För nio år sen reste kvinnan till terrorgruppen Islamiska staten. Efter att ha utvisats till Sverige misstänktes hon för brott mot mänskligheten, men frias nu från samtliga misstankar.

Det var 2013 den i dag 28-åriga kvinnan tog sig från Göteborg till Syrien. Då IS så kallade kalifat föll 2019 satt hon fången i lägren al-Hol och Camp Roj. Efter att ha betraktats som en säkerhetsrisk utvisades hon i oktober i fjol tillsammans med andra svenska medborgare till Sverige.

Med sig hade kvinnan sina två barn som föddes under tiden i Mellanöstern. Båda omhändertogs av socialtjänsten. Barnens offentliga biträde skrev i sitt utlåtande att ”barnen uppvisar allvarliga traumasymtom” och att deras ”behandlingsbehov är omfattande”.

LÄS ÄVEN: Ytterligare 10 kvinnliga IS-terrorister till Sverige

I Sverige delgavs hon misstanke om brott mot mänskligheten, krigsförbrytelse och folkrättsbrott av kammaråklagare Peter Larsson vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet. Nu har de tre förundersökningarna mot henne lagts ner.

– Det är svårt att utreda brott i Syrien, svårt med bevisningen, svårt att veta vad den här personen gjort och inte gjort, svårt att slå fast vad som inträffat därnere. Det är ju i detta som mitt beslut grundar sig, säger Peter Larsson till Göteborgs-Posten.

Individuella fall

Enligt kvinnans egen utsago har hon som hustru och partner endast följt sina pojkvänner på plats i det dåvarande kalifatet utan att ta del i någon kriminell verksamhet.

Larsson anser dock inte att det är självklart att de flesta liknande fall kommer att sluta på samma sätt.

– Nej, det är det inte alls. Det här är väldigt individuellt och beror mycket på tillfälligheter. Och att vi lagt ner den här utredningen, betyder inte att vi gett upp. Det kan dyka upp människor som sett saker och som har berättelser. För tillfället når vi dock inte längre, konstaterar åklagaren.