En så kallad ”IS-svensk” som hävdar att han enbart har åkt till Syrien för att lämna blod vädjar nu till statsminister Stefan Löfven om hjälp. ”Sverige har inte problem med att ta emot flyktingar, men när det kommer till sina egna svenska medborgare som är kvinnor och barn vägrar man ta hand om dem”, säger mannen.

På tisdagen lånade Expressen ut sin plattform till en 35-årig man som tidigare bott i Sverige och nu är tillfångatagen av de syriska demokratiska styrkorna, SDF i nordöstra Syrien. Mannen, som inte vill uppge sitt namn eller visa vem han är, kommenterar statsminister Stefan Löfvens besked att IS-terrorister med svenskt medborgarskap inte kommer att få konsulär hjälp eller transport för att återvända till Sverige.

LÄS ÄVEN: Löfven vägrar ändra grundlagen: Terrorister ska behålla svenskt medborgarskap

”Trött på Sverige”
Den 35-årige mannen berättar att han endast reste till Syrien för att ”lämna blod” och att han numera bara längtar tillbaka till Sverige ”för att få se sin familj” som han inte har träffat på två månader.

I Sverige arbetade mannen som busschaufför men ledsnade på den tillvaron med arbetstiderna ”åtta till sexton” som inte var hans livsplan fram till han blir ”gammal gubbe”. Istället lockade det att resa på ett äventyr till ett muslimskt land, uppger han.

Ingen säkerhetsrisk
Enligt IS-blodgivaren utgör han ingen säkerhetsrisk för det svenska samhället. Han vill enbart återvända för att ”leva ett lugnt och tråkigt liv med familjen – låta barnen växa upp i ett tryggt samhälle”.

”Kan inte stå för IS”
Det är allmänt känt att alla som ansluter sig till IS måste svära trohet till terroristorganisationen. Men just den här 35-åringen säger sig inte ha behövt göra det och anser därför att han inte kan stå till svars för vad IS har gjort mot människor i Mellanöstern och Europa.

Samtidigt erkänner han kännedom om att IS dödar människor och stjäl andras hem. Men det är ingenting han säger sig ställa sig bakom och vädjar nu till statsminister Löfven att prioritera IS-terrorister före flyktingar.

– Sverige har inte problem med att ta emot flyktingar, men när det kommer till sina egna svenska medborgare som är kvinnor och barn vägrar man ta hand om dem. Det är kvinnor och barn. De gör ingen säkerhetsrisk för Sverige. Vad har barnen och kvinnorna gjort för fel? De har bara existerat där. Varför vill han inte hjälpa dem, säger 35-åringen .

Regeringen vill inte återkalla medborgarskap
Även om Stefan Löfven klargjort att man inte kommer att bistå IS-terroristers om vill återvända till Sverige är han inte beredd att verkar för den ändring av grundlagen som krävs för att återkalla deras medborgarskap. Om terroristerna återvänder på egen hand släpps de in i Sverige.