is terrorister
InrikesUtrikes

IS-terrorister med svenskt medborgarskap utomlands utreds för terrorbrott

Publicerad 2/20/2020
Annons

Ett flertal svenska medborgare som anslutit sig till den muslimska terrorgruppen Islamiska staten utreds för misstankar om terrorrelaterade brott.

– Det är klart att det pågår förundersökningar mot personer som i dag inte finns i Sverige utan som finns utomlands. Men det går inte att säga generellt vad det är för brott som de här förundersökningarna tar sikte på, men det är klart att det är väl förberett, särskilt för vissa personer när de kommer tillbaka, säger chefsåklagare Per Lindqvist vid Riksenheten för säkerhetsmål, till Sveriges Radio.

Lindqvist vill inte avslöja hur många utredningar det gäller, inte heller vad misstankarna avser, endast att de är kopplade till terrorism.

Av de svenska medborgare som hittills återvänt efter att ha anslutit sig till IS är det bara två som dömts för terrorbrott.

LÄS ÄVEN: Svenska kommuner förberedda på att ta emot IS-terroristernas barn

Ambitionen är att terrorister ska ställas till svars där de är, men enligt Lindqvist är man redo att agera ifall de som misstänks för brott kommer tillbaka till Sverige. Finns dock inga konkreta brottsmisstankar är situationen desto mer oklar.

– Om man har konkreta brottsmisstankar så har vi pågående förundersökningar där, då kan man förvänta sig att Säpo och åklagare griper in. Om man inte har det utan det är en person som kommer tillbaka och det är diffust, eller kanske inte alls finns några tecken på att en person har begått brott utomlands, då är det ju andra personer som kommer ha huvudansvar för de här personerna, säger han.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons