Lövin
Inrikes

Isabella Lövin (MP) avgår – lämnar politiken helt

Publicerad 8/26/2020
Annons

På onsdagsmorgonen meddelar miljö- och klimatminister, vice statsminister samt en av Miljöpartiets två språkrör Isabella Lövin att hon avgår. ”Jag ser att det är det bästa för mig och det bästa för partiet”, säger hon.

Lövin har med två år kvar till nästa val meddelat Miljöpartiets valberedning att de nu får leta efter en ersättare.

– Nästa ordinarie kongress är inte förrän i september nästa år och det bedömer jag är för tätt inpå valet. Därför har jag nu meddelat valberedningen att jag vill stiga av och att en ordnad process för att hitta ett nytt kvinnligt språkrör kan ta vid under hösten och vintern. Jag avser att sitta kvar och arbeta med full kraft tills ett nytt kvinnligt språkrör finns på plats. Därefter kommer jag att lämna politiken, säger Isabella Lövin i en intervju med Dagens Nyheter.

Tidigast i slutet av januari kan ett nytt kvinnligt språkrör vara på plats men det är riksvalberedningen som kan berätta mer om hur processen ser ut, tillägger hon.

– Jag har jobbat med allt jag har i politiken de senaste 12 åren. Först i EU-parlamentet, sen i regeringen och de sista fyra åren som språkrör. Nu är det dags för mig att bestämma vad jag vill göra de kommande fem åren. Snart går vi in i valrörelse inför 2022, och mitt möjliga mandat som språkrör löper ut under den kommande mandatperioden. Därför är det viktigt att fatta ett beslut nu om jag vill fortsätta att arbeta på toppnivå i politiken eller om jag vill göra någonting annat. Då har jag bestämt mig för att det är dags för mig att runda av min långa tid i politiken och göra någonting annat.

Pekar inte ut någon efterträdare

Enligt Lövin har Miljöpartiet fått igenom oerhört mycket på klimatområdet som de annars inte hade fått om de inte hade gått in i regeringen Löfven.

– Jag känner att jag har gett så oerhört mycket i politiken. Jag är väldigt nöjd och stolt över mycket som jag har fått varit med och uträtta. Jag har också lett partiet som språkrör under en mycket turbulent tid i svensk politik. Vi har haft en övergångsregering, historiskt långa regeringsförhandlingar, ett januariavtal med blocköverskridande regeringssamarbete. Det har också varit en tuff tid i mitt parti. Jag längtar nu efter nästa kapitel i mitt liv där jag kan få tid igen till att skriva och mer tid för familjen.

Som efterträdare vill hon inte peka ut någon särskild men säger sig se ”att det finns många bra kvinnliga företrädare i partiet som kan ta över som kvinnligt språkrör”.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons