Lovin karnkraft

Foto: Miljöpartiet de Gröna / Roland Zumbühl

Inrikes

Isabella Lövin (MP): ”Kärnkraftsforskning är pengaslöseri på teknik som inte finns”

Publicerad 12/2/2019
Annons

I en debattartikel som publicerats i DN skriver partiledarna Ulf Kristersson (M), Ebba Busch Thor (KD) och Nyamko Sabuni (L) att Sverige behöver utveckla elförsörjningen och därför forska på fjärde generationens kärnkraft. De kräver att regeringen omgående bjuder in till samtal om detta. Men miljöminister Isabella Lövin (MP) menar att det är slöseri med pengar att forska på kärnkraft eftersom det är ”teknik som inte finns”.

Att svensk energipolitik står inför problem är ett känt faktum. M, KD och L skrev i en debattartikel på torsdagen att elförsörjningen länge har varit en konkurrensfördel för Sverige, men att de nu ser allvarliga problem på elmarknaden.

Elbristen – som följd av flera regeringars bristande samhällsplanering – har visat sig hota Sveriges tillväxt, något som Samhällsnytt tidigare rapporterat om. Man har inte lagt tillräckligt med pengar på att bygga ut infrastrukturen vilket lett till att man inte kunnat möta utvecklingen.

LÄS ÄVEN: Elbristen hotar stora nyinvesteringar – kostar Sverige 80 miljarder om året

Därför efterfrågar de tre partierna mer ren el. För att nå dit menar de tre partiledarna att Sverige måste utveckla en ”svensk färdplan mot fjärde generationens kärnkraft” och att forskning är ett första steg. Just nu pågår intensiv forskning i världen på fjärde generationens reaktorer.

Isabella Lövin avfärdar förslaget

Men miljöminister Isabella Lövin skriver i en kommentar på Twitter att forskning på fjärde generationens kärnkraft är att ”slösa skattemedel på att forska på teknik som inte finns”.

Kärnkraftsprofessor: Fjärde generationens reaktorer bra för klimatet

Janne Wallenius, professor i reaktorfysik på KTH och vd på Blykalla Reaktorer, sade redan 2015 till NyTeknik att fjärde generationens kärnkraft har potential att bidra till att nå klimatmålen genom att sänka koldioxidutsläppen. Han sade då att kärnkraften i framtiden kan vara både billigare, effektivare och säkrare.

LÄS ÄVEN: Brödjätte vill expandera – stoppas av elbrist: ”Strömbrist är något man hör talas om i u-länder”

Mira Aksoy
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1059Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons