I en debatt om den muslimska terrorgruppen uppgav den brittiske försvarsministern Ben Wallace att landets flygvapen, Royal Air Force, sedan juli 2019 har slagit till mot 40 terrormål i Irak och Syrien samt att IS alltjämt är det mest signifikanta hotet mot Storbritannien.

Trots att Islamiska staten har förlorat mycket av sitt territorium i Mellanöstern sa Wallace att utsikterna för ett eventuellt återuppvaknande ”bör oroa oss alla”. Han lovade samtidigt att Storbritannien kommer att stanna kvar i regionen för att stödja koalitionen.

Wallace tillade att så länge det är möjligt för gruppen att verka i regionen kan det drabba brittiska medborgare som finns i området. IS har också vidhållit sin ambition om att utföra och uppmuntra till terrorattentat.

Dessa faktorer gör att Islamiska staten förblir det mest signifikanta hotet mot Storbritannien och dess intressen, konstaterade han.

LÄS ÄVEN: IS-terrorist fråntogs medborgarskapet – tillåts återvända för att överklaga

Under de senaste åren har brittisk underrättelsetjänst och experter på antiterrorism varnat för att IS planerat attacker i Storbritannien och Europa utförda av återvändande brittiskfödda jihadister.

43 000 terrorister

900 av de totalt 30 000 utländska terrorister som anslutit sig till IS har kommit från Storbritannien. Av dessa ska 20 procent ha blivit dödade och 40 procent har återvänt där många nu utgör en risk. Resterande 40 procent är kvar i regionen antingen på eget bevåg eller sitter i fångläger.

Den brittiska underrättelsetjänsten MI5 ska ha hela 43 000 personer på sin terrorlista som man övervakar.