Muslimsk gravplats i en fattig förort i Aswan, Egypten. Foto: Egor Putilov

Islamiska staten som globaliseringens inbyggda funktion

Delningar

KRÖNIKA Jag minns hur jag reste till Deir ez-Zor i Syrien före kriget – som ett decennium senare kom att bli Islamiska statens fäste i området. Året var 2006 och det var långt innan inbördeskriget bröt ut. Men redan då märktes någonting i luften. I Syrien som på den tiden var ett av de fredligaste länderna i Mellanöstern hade man en svårbeskrivlig känsla av trygghet på offentliga platser som var omöjlig att finna i de flesta andra länder – numera ett minne från den svunna världen. Deir ez-Zor var dock annorlunda.

Vad som var fel med Deiz ez-Zor kunde jag sätta fingret på först långt senare – när jag fick samma upplevelse i egyptiska Aswan i det så kallade Övre Egypten. Likt Deir ez-Zor tidigare levde Aswan ett eget liv som skiljde sig avsevärt från storstäderna: ett bortglömt urfattigt område som inte existerade varken för globala eller nationella medier.

Globaliseringen har lett att det i u-länderna främst blivit huvudstäder som fått skörda frukten av ekonomisk tillväxt och internationell handel. Medan det formats en köpstark medelklass i Kairo och Damaskus fick invånare i Aswan och Deir ez-Zor se sina industrier läggas ned och livsinkomster försvinna.

Den enda möjliga sociala hissen har blivit att flytta till huvudstaden – och bli dömd till ett liv i botten av samhället som tjänstefolk åt de mer lyckligt lottade huvudstadsborna. I Egypten är exempelvis den knappast åtråvärda tjänsten som bawab reserverad till folk från övre delen av landet inklusive Aswan. En bawab bor vanligtvis i ett trapphus under trappan och ser till att inga obehöriga kommer in i bostadshus där medelklassen bor. De försörjer sig främst på dricks från de boende när de gör små tjänster åt dem – som att handla livsmedel osv..

Med andra ord var livsvalen ganska begränsade för människor som hade otur att födas på platser som Deir ez-Zor och Aswan: antingen ruttna levande utan några framtidsutsikter i sin hemstad eller flytta till en skinande huvudstad för att föra ett miserabelt liv där.

När någon kommer och föreslår en annan världsbild – där huvudstaden egentligen är ondskans näste full med syndare och infidels (otrogna – anm.) medan Deir ez-Zor är den nya världens huvudstad med alla dess möjligheter, perspektiv och förmåner – blir det svårt att tacka nej. Och det är anledningen till varför befolkningen i Deir ez-Zor eller Raqqa egentligen aldrig gjorde något större motstånd mot Islamiska staten.

Islam är i grunden kommunistisk och bygger på en idé om ett världsomfattande brödraskap där alla (exklusive kvinnor, minoriteter, otrogna osv.) ska kunna känna sig välkomna och jämlika så länge de uppför sig enligt Koranen. Islamiska statens grundare menade att de samtida muslimska staterna styrs av korrupta eliter som har glömt islams grunder och skor sig på andras bekostnad.

Samma mekanism förklarar det stora inflödet av jihadister födda i Sverige till Syrien – de som gick i svenska skolor, tittade på svensk tv och borde ha anammat åtminstone en liten del av de progressiva ideal som det svenska samhället försökt inpränta i de nya svenskarna. Att bli en del av en större gemenskap är dock attraktivt. Från att ha varit en småkriminell på kant med lagen till att börja spela en roll i en global kamp mot ondskan är ett erbjudande som är svårt att säga nej till. I grunden är det samma process som påverkat även de ursprungliga invånarna i Deir ez-Zor – från samhällets bottenskrap till kommandopositioner i det nya samhället.

I en annan tid skulle de här människorna enas under kommunistiska paroller – eller vilka andra som helst som skulle ge dem en rimlig förklaring till varför de befinner sig lägst ner samt hur de ska ta sig därifrån. Den mjukvara som man får under sin uppväxt är den som man sedan faller tillbaka på – därför är det knappast förvånande att just islam blev den enda förklaringen av världen som de någonsin fått.

Frågan är dock hur det kom sig att extremistiska ideologier fick ett sådant utrymme i det som enligt Francis Fukuyama skulle bli historiens slut med en segrande världsomfattande liberal demokrati – och vem ska man skylla det på?

Under de senaste två decennierna har den elakartade globaliseringen visat sina begränsningar i u-världen: löften om en värld utan fattigdom och hunger blev aldrig infriade. Ja, det har byggts stora köpcentrum, hotell och globaliseringens tempel –  moderna flygplatser – i nästan alla världens hörn. Det har formats en relativt liten köpstark medelklass – framförallt i huvudstäderna – som underhåller denna infrastruktur och får en del av vinsterna. Men sedan tar det stopp.

Utvecklingen har skett på bekostnad av landsbygden och ekonomiskt depressiva områden – inte bara i u-världen, men även i västländerna. I praktiken har globaliseringen förvandlat stora befolkade områden till ett kolmörkt ingenmansland med glest spridda stjärnor av megastäder. Den här utvecklingen accelererar och en reaktion lät inte vänta på sig. Islamiska staten är bara en försmak av hur u-länder kan komma att se ut om några få år – när en liten grupp revolutionära extremister kan få med sig en hel befolkning.

De så kallade liberala demokratierna förkastar Islamiska staten med alla dess grymheter – men i själva verket har de bidragit till dess uppkomst. Och en sak är säker: nya islamiska terrorstater är att vänta och det snart.

Delningar

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.

120 KOMMENTARER

 1. ”De så kallade liberala demokratierna förkastar Islamiska staten med alla dess grymheter – men i själva verket har de bidragit till dess uppkomst.”

  Nej vi är inte ansvariga för IS’s framväxt, IS framfart är inget nytt världen har 1400 års erfarenhet av detta. Alltså långt innan de s.k. liberala demokratiernas framväxt.
  Nej vad som driver det heal är i första hand befolkningsexplosionen i dessa länder för det är en omöjlighet att ge alla dessa ett framtidsperspektiv.

  Inget mer ”white guilt” tack så mycket.

  • Håller med dig men den liberala demokratin har avväpnat väst på så många sätt att muslimerna nu enkelt kan ta över.
   Ta detta med afganmännen i Sverige som exempel. Aldrig i livet hade detta tillåtits i Sverige för 100 eller 50 år sedan. Liberalisering har tyvärr haft mycket skit med sig också…

 2. Att vara gammal svensk medborgare är oförståeligt. Så var det inte förr.
  Det var nästan en bragd att man kom till här.
  Idag skäms man över sitt land. Alla såg upp. Nu tittar dom ner. Godkväll vänner.

 3. Arabiska våren, iscensättandet av alla ”folkliga” uppror i mellanöstern. Att media jublande tog ställning för ”folken” och mot ”regimen” i samtliga fall säger ju allt. Var det inte media som myntade ”arabiska våren” förresten?

 4. Välskrivet och bra – Egor Putilov är en tillgång, Man kan förstå hur islamismen fått fäste bland de fattiga i arabvärlden och bland invandrarna i väst, men det ursäktar naturligtvis inte islamisternas brott eller otacksamhet. Det är dags att vi vågar se islamismen för vad den är, civilisationens främsta fiende.

  • Alltså, de flesta Islamister och Muslimska sekteristiska grupper är finansierade och beväpnade av Väst som även kontrollerar deras Imamer.

   Tror du Islamismen eller Muslimer plockade bort våra gränser och bombade sönder deras länder?

   Vakna, tror inte du förstod artikeln…

     • Muslimer tolkar inte Koranen – De läser den.
      -De följer den bokstavstroget.
      Läs själv, så förstår du bättre vad som styr Muslimer.

     • Har du läst Koranen?
      Nej de flesta Muslimer följer inte den bokstavstroget.. Som i de flesta religioner försöker följarna leva upp till en del saker i sin skrift, men oftast stannar det där.

 5. Tack Egor. Allting hänger ihop det är väl regisserat från globalisterna röra ihop hela världen i en soppa som ingen kan stoppa. Och politikerna dom svagsinta i flesta länder dansar efter deras pipa och tror det är framtiden. När ogliarkerna har kidnappat FN till och med. Undrar om det finns någon återvändo.

 6. Det finns inget, absolut inget land i Världen, som lyckats integrera muslimer.

  Inte ens Singapore lyckades, även om dom lyckats integrera alla andra kulturer, ideologier o religioner.

  • Vad är då bäst att fylla sina länder med om man har för avsikt att skapa oreda och kaos? Du är inne på rätt spår.

  • Judar, Kristna och Muslimer levde väl relativt fredligt före 1950 talet i de flesta länder? Irak, Palestina, Iran, Libanon etc … De flesta Terrorgrupper vi ser idag är ju resultatet av destabilserings strategier utförda av Nato och USA. Det blir lättare att ta över resuerserna i ett land med grupper i ständig konflikt, så man väpnar dom och skapar sekteristiska inriktningar… Saudi Arabien och Wahabismen är t.e.x Englands skapelse.

 7. Forskning utfört av University of British Columbia och University of Waterloo har visat att Jihadister inte drivs av socioekonomiska faktorer som låg inkomst, dålig utbildning, känslor av marginalisering, kriminell livsstil eller tristess.

  Man drivs istället av religionen och dom löften om belöningar och dom krav på muslimer som ställs enligt Koranen och Sunnah.

  Så här har två Jihadister sagt:

  ”Viljan att föra jihad slog mig alltid när jag sätter på mitt rum och läste Koranen.”

  ”Vi är motiverade av vår religion, Koranen och Sunnah, och det är inte något vi skäms för”

  Varför inte alla Muslimer gått med i IS eller är beredda att göra Jihad kan ha flera orsaker. Ofta så beror det på att man saknar kunskap om Islam, inte är beredd att åtlyda dom befallningar som finns i Koranen eller att man bara är en ”kulturell Muslim” som helt enkelt inte tror på det som står där. Men så fort man fått kunskap, tror på det som står där och är beredd att lyda Allah och Mohammeds befallningar. Ja, då är man en fullfjädrad Jihadist som kan utföra terrordåd. Men notera att alla dom tre kriterierna måste vara uppfyllda för att någon ska vara beredd att göra Jihad. Var för sig eller bara två tillsammans räcker inte.

  Man ska ha klart för sig att dom här människorna verkligen tror på det dom säger sig tro på.

  • Forskare? lol … Så fungerar det väl med alla som verkligen tror på något? Allt från Judar till, Kommunister och Kristna… Man följer order från ledarna, prästerna etc. Eller på ett företag? Man följer VDn eller blir sparkad …

    • Alltså, de små grupper som utför väpnad Jihad beväpnas och finansieras av USA/Nato/Väst…

     ”Varför inte alla Muslimer gått med i IS eller är beredda att göra Jihad kan ha flera orsaker. Ofta så beror det på att man saknar kunskap om Islam, inte ”

     Så fruktansvärt löjligt .. IS är ju finansierat och skapat av Väst, alla deras vapen kommer därifrån och Israel har vårdat många av deras krigare på sina sjukhus. Det är Legosoldater det handlar om…

     Har noll om Koranen eller Muslimer att göra. Det handlar om makt och pengar, IS är nyttiga idioter åt bankerna och storfinansen, samma krafter som monterat ner våra gränser, fyllt länderna med Muslimer och sedan skapar paranoia hos folk som dig…

     Allt går enligt planen …

     • Det har precis allting med Islam att göra. Du behöver läsa på. Bästa formen av Jihad är att döda och dö i kampen för Islams världsherravälde. Något som också garanterar en plats i paradiset. Terror var också enligt Mohammed själv ett framgångskoncept. Du är bara okunnig om du tror något annat.

      Sen kan det ju förstås också vara så att USA:s och västs agerande eller brist på agerande bidragit till att IS kunnat växa sig starkare. Men det är egentligen en helt annan fråga.

      Grundorsaken till grupperingar som t.ex IS, Boko Haram eller Al Qaida stavas Islam.

     • ”Grundorsaken till grupperingar som t.ex IS, Boko Haram eller Al Qaida stavas Islam.” Håller inte med, problemet är att dessa grupper finansieras och får tillgång till vapen från Väst. Utan pengarna och Vapnen hade dessa grupper inte existerat idag…

      Precis som man indoktrinerar Militärer att döda på olika vis, indoktrinerar man dessa gruppers medlemmar att döda. B.l.a genom att tolka Koranen helt galet… De flesta Muslimer dödar ingen, se dig omkring… Dom föder mest barn och hänger med sina familjer…

     • IS och andra grupperingar handlar faktiskt helt enligt Koranen och Muslimsk doktrin. Det som händer nu är inget nytt. Det långsiktiga målet för den islamiska teologin är ju nämligen att Islam ska triumfera över hela världen. Och enligt Islamsk doktrin så är hot, dödande och våld metoder för att uppnå detta. Detta är faktiskt mainstream islam. Den har existerat i 1400 år med grovt räknat uppemot 270 miljoner dödade människor som resultat och är faktiskt inte något nytt påhitt av några radikala individer som misstolkat ”Fredens religion”

      Här några verser ur Koranen som tydliggör varför IS handlande är helt i enlighet med vad som står där.

      ”När de helgade månaderna gått till ända skall ni döda avgudadyrkarna var ni än träffar på dem; tag dem till fånga och omringa dem och lägg er i försåt för dem. Men om de visar ånger och villighet att förrätta bönen och betala allmoseskatten, lämna dem då i fred – Gud [Allah] är ständigt förlåtande, barmhärtig.” (Koranen 9:5)

      ”Bekämpa dem som inte tror på Allah eller Domens Dag, eller tillåter det som är förbjudet av Allah och Hans Sändebud, eller inte erkänner Sanningens Religion, bland Bokens Folk, tills de ger kompensation med villig underkastelse, och känner sig underdåniga.” (Koranen 9:29)

      Det finns mängder av verser av det här slaget som alla går ut på att Islam skall vara i ständigt krig med den icke-muslimska världen tills dess att man lyckas dominera allt och alla. Verser av det här slaget är grundläggande för islams relation till både judar, kristna och ”avgudadyrkare” Och dom gäller också rent generellt över tid,

      ”Fiendskap och hat skall råda mellan oss och er ända fram till dess att ni tror på den ende Guden” (Koranen 60:4)

      Koranen är inte heller öppet för tolkningar. Eftersom Koranen som ju är inristad på en oförstörbar tavla i paradiset (85:22) är Allah`s direkta och ofelbara ord som förklarar allting i detalj.

     • Jag tror du får tänka över de där lite … Det var inte Islam eller Muslimerna som monterade ner våra eller Europas gränser och som arbetat hårt dag och natt för att fylla våra länder med dessa kulturer…

      De personer som ägnar sig åt det är det riktiga hotet. Samma krafter som finansierar och gör vinning på ”terrorgrupper” vars medlemmar enbart är hjärntvättade, mindre intelligenta Legosoldater…

     • Det var givetvis inte Islam eller Muslimerna som monterade ner våra eller Europas gränser. Dom utnyttjar bara tillfället.

      Detta handlar om hijrah (jihad genom emigration), vilket alltså är islamisk tradition som grundar sig i Muhammed och hans anhängares resa från Mecka till Medina år 622 e.Kr. Det var efter denna Hijrah som Muhammad för första gången blev en politisk och militär ledare som uppmanade sina anhängare att begå våld mot otrogna. Nu är alltså historien på väg att upprepas ännu en gång.

      Det du kallar hjärntvättning handlar bara om att dessa Muslimer fått lära sig vad Islam går ut på.

     • Så varför tillåter vi det? Vi är svaga, saknar kultur och enighet… Där ligger problemet, vi har inte ens ledare som arbetar för vårt bästa utan snarare motsatsen…

      ”Det du kallar hjärntvättning handlar bara om att dessa Muslimer fått lära sig vad Islam går ut på.” Nej, dom har bara indoktrinerats med en skev tolkning…

      Titta på Iran, dom har inte skapat ett krig de senaste tusen åren… Jämför det med de flesta Västländer som trots att dom inte är Muslimer skapar enorma krig där hundratals miljoner människor mördats.

      Tycker du är lite för insnöad på Islam…

     • Ja, det är väl en del av orsakerna till dagens situation. Okunskapen om Islam en annan.

      Nej, det handlar inte om någon skev tolkning. Koranen kan som sagt var inte tolkas. Läs lite noggrannare vad jag skriver.

      Islam har alltså under sin 1400 år långa och blodiga historia tagit kål på grovt räknat uppemot 270 miljoner människor. Återigen, läs lite noggrannare vad jag skriver.

      Jag är inte insnöad på Islam. Jag är påläst om Islam. Islam är inte vad du tror att det är. Islam definieras av sina skrifter och sin 1400 år långa och blodiga historia.

 8. Att Sverige som en gång var världens tryggaste land importerar det som skapar krigen och får folk att fly är oförlåtligt,för så är det,innan massinvandringen från nellanöstern hade vi varken hedersmord,könsstympningar,barnäktenskap,religionskonflikter eller områden där ”radikalisering” förekommer och vi var sannerligen inte ett land som exporterade muslimska terrorister.

 9. Organisation of islamic Cooperation ( OIC ) har 57 medlemsländer. (världens värsta diktaturer ) i FN .

  Dessa kräver bland annat att göra det straffbart i alla
  FN;s medlemsländer att tala illa om islam o dess profet.

  Det framgår även av FN;s migrationsavtal, som det röd/gröna blocket undertecknat i Marocko precis nyligen, utan att vara behöriga.

 10. det här är bra, det gillar jag, fast jag inte håller med om allt.
  kan inte samla tankarna till gensvar,, egor ger förklaringar men inga lösningar eller åtgärder, finns givetvis andra förklaringsmodeler men vi är inte intresserade av förklaringar vi vill se åtgärder, inga löften utan ett behov av åtgärder för att samhället inte skall falla sönder helt,, allt fler inser nu vad som blir konsekvensen av svensk i synnerhet migrationspolitik, allt fler förstår vilket avtryck, dimensioner förd politik kommer ge, inget värn om den egna befolkningen utan vi är solidariska till främmande folk, ger dom allt de behöver och lite till,, vårt samhälle är inte byggt för att klara den impact den befolkningsökning som pågår nu ger för kostnader och expansion av staten, alla statens tjänster ända ner till kommun nivå är överbelastat och det finns inga resurser att expandera så statens åtagande kan uppfyllas trots ökad skattebörda,, ekvationen går inte ihop.
  antingen förändrar vi och anpassar oss till bananrepubliks nivå eller så…
  det finns inget vänta utan det blir förändring vare sej vi vill eller inte, vi måste ta kommandot..
  andelen muslimer som ansluter till fundamentala samfund ökar varje dag som går många av de skötsamma pallar inte vår frihet utan behöver en ledare som styr, de känner samhörighet i gruppen, finns många förklaringar till detta men de ökar även i antal som sej bör..
  vi som individer har långt ifrån deras sammanhållning, vi måste backa bandet och hitta vårt arv där vi kände oss som ett folk, vår nation först och handla därefter, inte ensamma ta kampen utan bistå etniska medborgare som blir attackerade av främlingar i grupp oavsett, vi måste återfå vår respekt som folk, det handlar om vår överlevnad som svenskt folk, vi kan inte längre bistå främlingar utan medborgarskap samma rätt som svenska medborgare,, vi går mot en kollaps av systemet med dess effekter, arga medborgare är en konsekvens, givetvis måste ett återvandringverk införas som river upp medborgarskap och återsänder hela familjer/klaner ?? typ som inte tillfört annat än kostnader i tre generationer men ökar i kvadrat demografiskt enorma kostnader att vänta om de skall ha lika rättigheter ?? fjärde/femte/sjätte generation ??

  vad skall vi göra utanför de parlamentariska murarna ?
  vi måste självklart organisera oss…

 11. Tack Egor Putilov för ett djupare perspektiv och insikt i det hela. Vi har allt för många som bara skriker om Islam, utan att förstå något öht.

 12. Nej det är fel det Egor påstår om islam ”Islam är i grunden kommunistisk och bygger på en idé om ett världsomfattande brödraskap där alla (exklusive kvinnor, minoriteter, otrogna osv.) ska kunna känna sig välkomna och jämlika så länge de uppför sig enligt Koranen.”
  1. Kvinnor är inte jämlika med män.
  2. Otrogna är inte jämlika med muslimer.
  3. Att uppföra sig enligt Koranen är att uppföra sig enligt muslimsk lag. Och den gäller såväl muslimer som otrogna. 4. Kommunismen betyder individuell äganderätt är upphävd. Så är inte fallet enligt islam.

  • Kommunism har ingen gudsaspekt.
   Så sett är de väldigt olika.
   Men sant är att båda dessa kulturer har en population som slutat tänka självständigt.

 13. Tack Egor för allt du skriver och förmedlar du är ett föredöme i kampen om ett fritt Sverige.
  Minns min besök I Bosnien inte så långt efter kriget, på basaren i Mostar gick allt att köpa, Minns speciellt dels den unga man med helt tom blick och ett kroppsspråk som var mer dött än levande för 25 Dollar så erbjöd han sig att dyka från bron ner i floden. Jag erbjöd det dubbla för att han skulle låta bli. En annan scen var dessa veteraner som satt och drack Sljovica på bakgården där jag råkade gå vilse.
  Det hatet alla förmedlade med blicken var skrämmande och starkt.
  Avskyr alla makthavare med dolda agendor, som egentligen går ut på att fylla deras överfulla kassakistor mer.

 14. Vill man ha igång migrationsströmmar så sätter man igång ett jättelikt kaos i någon kaoskultur.
  Frågan är bara hur medvetet allt gått till?

  • Först tänkte jag råda alla kvinnor och i synnerhet alla feminister att läsa 4:e suran. Men jag tror att feministerna är för hjärntvättade att förstå vad de läser.
   Jag ställer frågan: Vill ni förstå islam eller vill ni underkasta er islam? Idet första fallet, plocka fram koranen och läs den. I det andra fallet gå till den lokala moskén och anmäl er för imamen. Men sedan kan vi inte umgås mera, se sura 3:28.

 15. Har ingifta släktingar som är kristna perser som en gång högutbildade sig i dåtida Teheran och som nu p g a islam bor i USA, Inga kan hata något mer för vad islam gjort mot deras fosterland än de, Vi borde lyssna på vad de som vet kan berätta.

 16. Ett problem som hindrar uppkomsten av en breddning av medelklassen och en minskning av de fattiga är familjeplanering, vilken tenderar att vara större bland muslimer än bland andra. Det är i princip omöjligt att klättra upp i samhällsstegen om du har 10 barn att försörja och utbilda. Med modern sjukvård är mortaliteten bland barn i U-länder ganska låg. Att sedan tro att livet kretsar runt koranen, försvårar också förändringar i livsmönster. Globalismen har både vinnare och förlorare men enligt min uppfattning är det bristen på att tolka världen utifrån ett ”nyktert sätt” som är huvudproblemet.

  • Kvantitet är avgörande, 1974 var jordens befolkning 3, 8 miljarder, 2017 var det 7,6 miljarder.
   Globalt ökar befolkningen med cirka 80 miljoner på ett år, det betyder –åtta Sverige, på två år 16 Sverige osv…………….

 17. Jag tror vi glömde nämna en viktig globalisternasbidrag till utveckling. Nämligen påverkan av dessa samhälle utifrån. Vi alla vet att taliban (och Bin-Laden) är resultat av amerikansk politik, när man levererade vapen, instruktörer och material i obegränsad mängd för att nå sina egna politiska mål (göra lite ont till Sovjet). Det var inte viktigt för beslutsfattare vilken pris betalar lokala människor, allt detta kändes för långt bort från USA. Mindre exempel kan man inte räkna med fingrarna (Lundin är ett svenskt exempel). Ni kan fortsätta själv …

   • Visst och det är precis vad jag menar med brister i analys. Men han var hittat och tränad av underrättelsetjänster just för att de trodde han blir det mest effektiva vapnen i deras globalistiska krig. Och hur hans idéer och ideologi kommer att slå mot andra människor var inte viktigt då tills han började kämpa mot sina f.d. ägare.

 18. Sverige är fast i islams klor, och behöver befrias fort!!! Så Egor du är en frisk fläkt som påvisar det farliga med just denna galna islamisering som pågår!!!!

 19. Bra och trovärdigt, Egor! Väst möjliggör framväxten av den islamska aggressionen med sina lögner, hyckleri, mörkande och feghet! Helt klart blir det värre!

 20. De frön som sovjetkommunisterna sådde i Mena fram till 1990 har, i symbios med islam, utvecklats till dagens frukter av djävulskap. Minns att Syriens nuvarande Assads osalige far Assad styrde Syrien med Moskvas skära i ena handen och koranens halvmån i den andra (minns morden på 15.000 tusen officerare i Aleppo). Eftersom kommunismen och islam ideologiskt passar ihop som nazismen och fascismen har samarbetet fungerat väl alltsedan 1940-talet. Idag har Putin, som gammal KGB-agent, axlat den ideologiska manteln från USSR och odlar de gamla kontakterna med familjen Assad vidare i sin ambition att inte tappa ytterligare inflytande i Mena.
  Kommunismen och islam har än idag grepp om folks naiva tro och dessvärre är muhammedanerna villiga att ta på sig bombbältet i sin dagliga kamp att bekämpa otrogna. Putin har ingen brådska och inser att förhastad impulsivt agerande straffar de långsiktiga målen.

 21. ”Islam är i grunden kommunistisk” eeh? Kanske tvärt om. Alternativt att de delar på liknande koncept. 1848 skrev Karl Marx tillsammans med Friedrich Engels det Kommunistiska manifestet. Så en stund senare än under början av medeltiden när Muhammed på 600-talet e.Kr lade grunden för islam.

  Tack för en bra artikel.

 22. Ekosystemet på jorden hade varit i balans om inte dessa som ändå bara längtar till Jennah, och tycker livet på jorden bara är en mellanlandning, hade slutat föda mest ungar.
  Ungar som sen åxå längtar efter döden och allan, och därför föder 10 ungar till

 23. Någon historiekunnig kan ju rätta mig, men led inte romarriket i slutskedet av samma problem. Folk flyttade in till städerna vilket ledde till ett jordbruk i förfall och därigenom brist på mat ?

  • Jo, helt rätt.
   Dessutom är Romarrikets fall,i allra högsta grad orsakat av liknande symptom, som Steffe och Walgot Mallström nu uppvisar…
   Strul och kaos a´la Grande !
   ca 450 Ekr, om jag inte minns fel…

   • Finns ingen kultur, om ens mycket avancerad, som klarat av att överleva från den uppstod till dags dato. Titta bara på den megalitika tiden före de egyptisk faraonernas tidsepok och framåt. Eller de kända indiankulturerna Inca, Maya respektive Aztekerna. Inga generationer hittilldags har tagit lärdom av tidigare misstag utan man återgår till samma beteende hela tiden. Alla kulturer som lyckats bygga upp sitt välstånd har blivit bekämpade och fördrivna på ett eller annat sätt.

    • Problemet med alla dessa kulturer är att dom blev hårt centralstyrda, alltså diktaturer. Det är vad som händer i väst och Sverige just nu. Försöken av USA att bygga en världs hegemoni, delvis kallad Globalismen, med USA som världens envåldshärskare. Det finns exempel på motsatsen. Ett är historiska Tahiti. Där fanns flera kungadömen. Om en kung blev härskargalen, då glömde dom andra alla meningsskillnader, gaddade ihop sig och hotade honom så han backade, och allt återgick till ordningen utan strider.

 24. Som enligt Francis Fukuyama skulle bli historiens slut med en segrande världsomfattande liberal demokrati … Ovanstående är en utopi som vi inte sett ännu . Det finns andra krafter som strider mot ”den nya världsordningen ”

 25. Islam handlar om makt som man har eller vill ha ingenting annat det är det som gör islam så oerhört farligt.
  I princip har du väldigt rätt i hur du analyserar varför folk sluter sig till sådana här grupper skiljer sig knappast från kriminella gäng i övriga delar av världen.
  Men det handlar inte om annat än quick fix att så snabbt som möjligt ta sig själv fram utan behöva jobba för det.
  Perfekt då.att ha en gud att skylla på.
  Globalisering är dels en djävulskt uttänkt plan och dels en naturlig följd av teknik och marknadsekonomi som slår över.
  De här människorna du pratar om som radikaliseras är inte i första hand de fattigaste långt därifrån.
  Snarare bortskämda lycksökare som inte har lust att vänta på all den manna som de ser på TV och internet och reklam överallt.
  Det följer samma mönster som gängkriminalitet i till exempel Mexiko och USA.
  Ryssland forna östblocket fungerar likadant
  Bråttom är ordet som gäller och givetvis egoism.
  Om tar utsatta riktigt fattiga så är de inte i närheten att tänka i dessa banor utan det är unga arga män som tar de här kliven.
  Jag kan inte köpa det och framförallt inte muslimer de tror inte på någon gud utom sig själva. Makt sexuell frustration där är förklaringen blandat med en romantiserad låtsas ursäkt.
  Just nu ser vi hur länder som byggt någon form av balans mellan extrem marknadsekonomi / kapitalism och generell välfärd utsätts för attack av övriga världen.
  Det finns inte bara den svenska modellen det finns flera inte helt olika.
  Carte blanche från Soros däremot gör att det är fritt fram att anfalla oss och göra oss till bovarna.
  Fast egentligen är det ju han själv som är boven?
  Religion är opium åt folket säger man än idag i Kina och det stämmer opium är lockande och svårt att ta sig ifrån
  Marknadsekonomi innebär mer eller mindre artificiell intelligens dvs större och större enheter och inte som namnet tyder på att verka i en marknad utan om att styra den ta över den.
  Balans är vad vissa kulturer lärt sig och värst fram och det är det det handlar om att vi värkt fram det långt ifrån perfekt men motsatsen till kaos.
  Socialism / kommunism fungerar inte heller och om man nyktert tittar på det har dessa ytterligheter en sak gemensamt nämligen större och större enheter.
  Ta Google ta Samsung ta Android ta vad som helst
  Kan vi backa bandet knappast va?
  Det går för fort tekniken går betydligt fortare än vi hinner med.
  Just här och nu räknar Soros datorer på vad som är mest lönsamt på kort och lång sikt att jordens befolkning halveras eller ökar och hur vad man ska styra det.
  Vi som små myror får hålla oss till sociala medier och tro att vi gör skillnad samma sociala medier som artificiell intelligens räknar på om det är lönsamt eller inte för såklart kan man släcka ner när man vill det är bara för Soros att dra ut sladden koppla ur proppen.
  Vi är småkryp så då måste vi agera ihop och genomskåda och lura superdatorer vilket inte är lätt för söndra är deras signum

 26. ”men i själva verket har de bidragit till dess uppkomst”
  Vilket har sin förklaring i att i en demokrati luras alla att de ska få vara med och bestämma fast alla får inte som de vill vilket är en grogrund för konflikter understödda av åsiktsfrihet och freedom in speech.

  • Allt detta handlar om hur de nya generationerna fostras. Är föräldrar inkompetenta att fostra, som vi ser idag, får vi också resultatet vi har idag.

  • Du har ett grundläggande fel i din utgångspunkt. Du jämför med Sverige, som du TROR är en demokrati. Även i DDR, Sovjet etc fick folket i allmänna val utse vilka av diktaturen listade individer som skulle få representera dem, men vi vet alla att nämnda länder var djupa diktaturer.

   Det är minst 20 år sedan Sverige lämnade reell demokrati. Hur många (BINDANDE) folkomröstningar i ”sakfrågor”, typ ”Migrationspakten”, ”EU-lagar” etc, har Sverige hållit de senaste 20 åren jämfört med t ex Danmark, Schweiz, Ungern, UK? Just det – det är skillnaden mellan demokratier och Sverige.

 27. Mycket bra och insiktsfull artikel. Som mycket berest känner jag igen mig. Ni som läser den kanske förstår varför globalisterna i främst USA så intensivt, och ilsket, smutskastar och ljuger om Kina. Kina är rena pesten och koleran för globalisterna, man har genuint lyckats att lyfta folket, 800 miljoner, ur fattigdom och ökat BNP per person 52 faldigt i realvärden. Det jobbet började när man började avskaffa kommunismen 1978. Det har inte skett i ett enda steg, utan stegvis för olika folkgrupper, och det är inte färdigt än, just nu arbetar man i Xinjiang. Bonniergruppen och främst DN är globalisternas propagandakanal i Sverige. Var mycket källkritiska och sugs inte med i propaganda strömmen.

 28. Detta är tänktvärt:
  ”Den mjukvara som man får under sin uppväxt är den som man sedan faller tillbaka på – därför är det knappast förvånande att just islam blev den enda förklaringen av världen som de någonsin fått.”

  Håller dock ej med Putilov om att allt skulle vara de dumma globalisternas fel. Det finns ingen motsvarighet till talibanerna/IS i icke-muslimska länder som Indien, Sri Lanka, Vietnam, Kina eller Thailand.

  • Det enda rätta ur såväl ett moraliskt som rättsstatligt perspektiv. De har förverkat alla sina mänskliga rättigheter. Jag börjar förstå varför USA har sitt Gitmo på Kuba.
   Tyvärr är det så att många IS krigare och andra terrorister skapas när västvärlden envisas med att utföra regimförändringar hit och dit, och försöka dra igång så kallade demokratiseringsprocesser mm. Lämna folk i MENA i fred, och låt utvecklingen i dessa länder ha en naturligare och mindre interventionistisk gång. ’Blowback’ sade någon. Visst är det ’blowback’.

    • Nej, det sa jag inte. Men det du skriver kan äga sin giltighet. Det är helt klart att de inte ”flytt för sina liv” och därför inte är asylberättigade trots den undermåliga asyllagstiftningen vi har.

 29. Bara att inse att man står sig själv närmast.

  Försvara nationalstaten med gränsbevakning,starkt försvar och välbemannad polis.

  Samt satsa statens resurser på de som bor i landet.

  Alltså tvärtemot vad Sverige gör.

  • Nja det behövs faktiskt inte. Olika kulturer kommer i normala fall överens utmärkt. Jag har inga problem att vara vän med danskar, italienare, ryssar, indier, japaner, australiensare eller sydafrikaner. Men det finns en eller ett par ”kulturer” som i sin grund är främlingsfientliga och som därför aldrig kommer kunna samexistera, varken med oss eller med nån annan kultur än sin egna. Lustigt nog är det bara dessa som kulturmarxisterna verkar vilja ha in i västerlandet…

 30. Intressant krönika med bra poänger. Dock är inte ekonomisk utveckling ett nollsummespel. Stora delar av världen har lyft sig ur fattigdom tack vare marknadsekonomi och global handel. Det stora problemet är MENA där Islam, splittrade folkgrupper och instabilitet lägger ett lock på utvecklingen.

  • Instämmer att utvecklingen varit allt annat än ett nollsummespel, men bara just i de länder där utvecklingen varit som mest dramatisk, exv Sub-Sahara regionen, Sydostasien, Kina, mfl länder. I västvärlden, däremot, inte så mycket. Inflation, valutakursförändringar, utlokalisering av produktion till låglöneländer, snedvridet skattetryck och i största allmänhet en debil politik har gjort de allra rikaste ännu rikare, och medelklassen har minskat med 30% eller mer, på bara några decennier. Detta enligt en engelskspråkig facktidskrift. Och jag gör tyvärr samma observationer. Om detta skrivs väldigt lite. Däremot sjunger gärna gammelmedia afrikanens lov!

 31. Ca 500 Miljoner (!) Afrikaner vill ta sig till EU. Taliban har redan sagt att de vill påskynda den processen genom att skapa hungersnöd, och på så sätt tvinga Afrikaner att emigrera och att tvinga ryggradslösa Europeer att ta emot. Allt för att islamifiera kontinenten Europa.

  • Vad händer om ett medborgargarde, som utgörs av säg ca 200-300 pers, beväpnade med hagelgevär för vildsvinsskytte, tar sig till Spaniens södra resp Turkiets sydöstra gräns, och skjuter ner alla män som tar sig över stängslet. Kan man åtala alla gardister då på ett bräde, eller kan man skylla på varandra, och på så sätt gå fri?

 32. Ursäkta att detta är OT, men vill bara påminna om att de bestialiska morden på Maren och Louisa har fått mkt uppmärksamhet över hela världen. I Sverige blev det väl däremot glömt lika fort som allt annat våld som begås av islamister, och som man helst inte vill uppmärksamma alls pga upphovsmännen. Här är från den italienska senaten;

  https://www.document.no/2018/12/21/de-italienske-senatet-mintes-maren-og-louisa-med-et-oyeblikks-stillhet/

  Snacka om ödets ironi när detta händer i Marocko samtidigt som FNs ”Global Compact” underskrives.

 33. Tyvärr är det så att många IS krigare och andra terrorister skapas när västvärlden envisas med att utföra regimförändringar hit och dit, och försöka dra igång så kallade demokratiseringsprocesser mm. Lämna folk i MENA i fred, och låt utvecklingen i dessa länder ha en naturligare och mindre interventionistisk gång. ’Blowback’ sade någon. Visst är det självförvållat till stor del. Och här måste skulden främst falla på USA och de forna kolonialmakterna Storbritannien och Frankrike.

 34. ”I praktiken har globaliseringen förvandlat stora befolkade områden till ett kolmörkt ingenmansland med glest spridda stjärnor av megastäder. Den här utvecklingen accelererar […]

  Detta är FN:s ”Agenda 21” och ”Agenda 2030”. Jordens befolkning ska trängas ihop i megastäder.

  ”Ghost Cities – Megacities – Agenda 21 – Agenda 2030 – Stackem & Packem
  Shaking My Head Productions”:
  https://m.youtube.com/watch?v=TBW6Tlq_oBQ

LÄMNA ETT SVAR