Shifa Al-Nima

Islamiska statens högsta imam greps i Mosul – förespråkade mord och våldtäkter

5.3K Shares

Den grovt överviktiga muftin för terrorrörelsen IS fångades igår av en irakisk insatsstyrka. Shifa Al-Nima, också känd som Abu Abdul-Bari, som förespråkade slaveri, våldtäkt och tortyr, fick inte plats i en polisbil på grund av sin vikt. Istället lastades han på en pickup-bil.

Tillfångatagandet av Al-Nima anses vara en av de viktigaste bland IS ledarskap på senare tid på grund av hans position som hög religiös auktoritet som utfärdade fatwor, ett religiöst påbud inom islam, rapporterar Middle East Monitor.

Räden mot Al-Nima uppmärksammades bland annat på Twitter:

Den ökände predikanten gjorde sig känd bland annat för sina fatwor om att förstöra Mosuls kulturella arv, specifikt den antika moskén och mausoleet om den muslimska profeten Yunus, som skapade starka reaktioner i den muslimska världen.

Han ansåg att sådana monument vad idoldyrkan. Tidningen Jerusalem Post rapporterade att lokalbor hade ”fruktansvärda minnen” av honom. Bland annat ska han ha varit ansvarig för att ha utfärdat fatwor om att avrätta ett antal personer som vägrade svära trohet till IS, enligt Kurdistan24.

Trots att det gått över två år sedan man förklarade IS besegrat fortsätter organisationen att utföra attacker i området de en gång kontrollerade, med bland annat kidnappningar, mord och bombningar.

USA meddelade även nyligen att de kommer återuppta militära operationer tillsammans med irakiska styrkor mot IS.

5.3K Shares

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.