israel regering

Faksimil Twitter

Utrikes

Netanyahu förlorar makten i Israel

Publicerad 6/3/2021
Annons

På onsdagskvällen meddelades att en koalition av israeliska oppositionspartier har lyckats komma överens om att bilda en ny regering i Israel. Efter tolv år som premiärminister tvingas Benjamin Netanyahu att avgå.

Den nya koalitionen består av mittenpartiet Yesh Atid stöttat av bland annat det nationalistiska högerpartiet Yamina och islamistiska Ra’am. Ledaren för det nya blocket är mittenpolitikern Yair Lapid, före detta tv-ankare och finansminister. Enligt avtalet ska Lapid tillsammans med Yamina-ledaren Naftali Bennett sitta två år var på premiärministerposten.

”Jag lovar er, herr president, att den här regeringen kommer att arbeta för att tjäna alla invånare i Israel, också de som inte är medlemmar av den, kommer att respektera de som är emot den, och göra allt som står i dess makt att ena alla delar av det israeliska samhället”, sa Yair Lapid till president Reuven Rivlin, enligt Jerusalem Post.

Islamistkrav

För att ge avgörande stöd till den nya regeringen ska Mansour Abbas, ledare för islamistiska Ra’am, ha krävt någon form av stopp för de nya regler som gynnar judiska bosättare i östra Jerusalem.

På onsdagen röstade knesset fram Arbetarpartiets Isaac Herzog som ny president, en i Israel mestadels ceremoniell roll. I det senaste valet i mars kom ingen gruppering i närheten av de nödvändiga 61 mandat som krävs för majoritet bland knessets 120 platser.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
604Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons